ЕС се обясни, защото посланиците му са отказали среща с Лавров

от Лазар Лазаров
Сергей Лавров

Колективният отказ на посланиците на страните от Европейския съюз (ЕС) да се срещнат с руския външен министър Сергей Лавров е „стандартна практика“, когато посолствата на съюза координират планирана работа и взаимодействие с властите на страната домакин. Това заяви представителят на външната служба на ЕС Петер Стано в интервю за РИА Новости, предава Lenta ru.

„Стандартна практика е също така дипломатическите мисии в чужбина да поддържат постоянен контакт със своите централи в страната относно задачите и дейностите в приемащата страна“, обяснява той в отговор на въпрос дали страните от ЕС информират външнополитическата служба в Брюксел за действията на дипломатическите мисии.

Постоянното представителство на Европейския съюз в Русия признава че Лавров е поканил посланици от ЕС на срещата, но те са отказали да присъстват. Дипломатите обясняват отказа с факта, че в поканата не е посочен дневният ред на срещата.

Критично припомня, че на 4 март Лавров говори за отказа на посланиците на ЕС да се срещнат с него преди изборите в Русия. Те са взели това решение два дни преди определената дата за срещата. 

На свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви че отказът на посланиците на ЕС да се срещнат с руския външен министър  повдига въпроси за значението на тяхната дейност в държавата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!