Захарова пита посланиците от ЕС: Какво правите в Русия?

от Лазар Лазаров
Мария Захарова

Отказът на посланиците на Европейския съюз (ЕС) да се срещнат с руския външен министър Сергей Лавров повдига въпроси за значението на тяхната дейност в държавата. Това заяви във вторник, 5 март, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в телевизионния канал Soloviev Live, предава Известия.

Критично припомня, че по-рано, на 4 март, ръководителят на руското външно министерство Сергей Лавров заяви, че наскоро е поканил посланиците на ЕС на разговор в навечерието на президентските избори в Русия, но те са отказали два дни преди срещата. Той недоумява как е възможно посланиците да се страхуват да дойдат на среща с министъра на държавата, в която са акредитирани.

„В този случай, с цялото уважение или неуважение към тези хора, те са само функция, те само предават информация от една страна в друга страна. Това наистина повдига въпроса, а той е един и същ за всички: какво правят тези хора, как се държат на територията на нашата страна, ако не изпълняват най-важната си функция?“, отбелязва Захарова.

Според нея посланиците на страните от НАТО в Москва се месят във вътрешните дела на Руската федерация и организират „спектакли“ за тази цел.

На свой ред заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, коментира това действие на дипломатите, като заяви че посланиците трябва да бъдат изгонени от Русия и нивото на дипломатическите отношения трябва да бъде понижено. Според него подобен отказ за среща с министъра напълно противоречи на идеята за съществуването на дипломатически мисии и назначаването на посланици.

Известия припомня, че на 15 декември държавният глава Владимир Путин предупреди, че всяка намеса в руските работи ще бъде сурово потискана. Той добави, че народът е единственият източник на власт в държавата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!