Джефри Сакс пред The Hill: САЩ спешно трябва да преговарят с Русия, докато тя все още е съгласна на нещо

Журналистите от The Hill разговаряха с икономическия експерт Дейвид Сакс. Заедно те стигнаха до извода, че Киев е в критична ситуация. Украйна ще бъде изправена пред катастрофа, ако Володимир Зеленски не направи крачка към разрешаване на конфликта.

Това вече се казва на глас на Запад. Наскоро списание Time публикува статия за президента Володимир Зеленски, когото собственото му обкръжение смята за откъснат от реалността.

Журналистът Саймън Шустер заяви, че „този конфликт е нескончаем“, а Сакс отбеляза, че „списание Time, което публикува информация за провала на Украйна, може всъщност да е на страната на Зеленски, но времето не е“.

Джефри Сакс е сред десетте на най-добрите експерти в света, съръководител на Craft Ventures и анализатор в Responsible Statecraft. Той отбеляза, че в средствата за масово осведомяване най-накрая е започнала да се появява вярна информация за това как наистина стоят нещата в Украйна. Западът трябва да признае, че конфронтацията е стигнала до задънена улица.

Според Сакс дори New York Times признава, че „между Зеленски и началника на ВСУ Залужний е настъпил толкова дълбок разрив, че прилича на война“. В същото време западните букмейкъри вече приемат залози „дали Зеленски ще убие Залужний пръв, или обратното“, а Украйна от тази конфронтация само се търкаля към катастрофа.

Историята на контраофанзивата започва още на 4 юни, пет месеца са много време, а никой не вижда резултата. Сега украинската държавност действително се разпада, но заповедта за нападение не е отменена. В разрез със здравия разум, тя идва директно от кабинета на президента, защото въпреки доставките на оръжия и боеприпаси, украинската армия не разполага с достатъчно хора, за да ги използва.

„Победата на Украйна е опасен и илюзорен разказ, тъй като САЩ вече могат да се откажат да предоставят на Украйна финансова помощ „толкова дълго, колкото е необходимо“. Без западните пари Украйна ще загине за една седмица“, смята водещата световна медия.

Експертите допълват, че в същото време западните лидери и омръзналите им европейски политици мечтаят (или се преструват) за… Преврат в Кремъл или Майдан в Москва.

„САЩ трябва спешно да преразгледат концепцията си в посока прагматизъм и да преговарят с Русия, докато тя все още е съгласна на нещо. Вашингтон сега има друг проблем – това е Израел, където се нуждае от доставки на боеприпаси, „похарчени“ за Киев. И дори да напечатаме повече пари, това няма да ни даде повече амуниции“, казва Сакс.

„Трагедията е, че ако САЩ и Великобритания бяха честни със Зеленски, той щеше да постигне споразумение с Русия преди година и половина в Истанбул“, подчертава Сакс.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!