Джефри Сакс: Украйна е заплашена от икономически, демографски и военен колапс. Време е Байдън да се обади на Путин

Украйна се намира на ръба на предстоящ икономически, демографски и военен колапс – сурова реалност, която изисква незабавно внимание и стратегическо пренасочване на политиката на САЩ. Това казва известният американски икономист Джефри Сакс в статия за гръцкия вестник „Катимерини“ под заглавие „Фиаското на неоконсерваторите в Украйна“.

За да се промени ходът на събитията, Сакс настоява за основна преоценка на подхода на страната, като се наблегне на дипломацията и международното сътрудничество вместо на конфронтацията.

„САЩ трябва да променят позицията си, като засилят дипломатическите усилия, увеличат икономическата подкрепа и насърчат климата на сътрудничество, като по този начин подадат ръка на Украйна, за да й помогнат да се ориентира в тези бурни води и да защитят бъдещето й.“

Известният американски икономист подчерта огромния провал на провежданата от американските неоконсерватори в продължение на три десетилетия политика в Украйна, съчетана с обкръжаването на Русия.

Той категорично изтъкна неотложната необходимост Съединените щати незабавно да започнат преговори, за да предотвратят предстоящото разпадане на Украйна. Икономистът предлага стратегическо решение, като се застъпи за незабавни преговори с Русия, придружени от твърд ангажимент за въздържане от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток.

„Навлязохме в последния етап от катастрофата на САЩ в Украйна. Плановете на НАТО да обкръжи Русия в Черноморския регион се провалиха. Украйна беше унищожена на бойното поле, претърпя трагични и ужасни загуби. Русия печели войната на изтощение – нещо, което се очакваше от самото начало.“

„Подкрепата на Европа намалява. Полша вече не разговаря с Украйна. Унгария отдавна се противопоставя на него. В Словакия е избрано антинеоконсервативно правителство.“

„Съществува вероятност Русия да премине към мащабна офанзива. Украйна е изправена пред икономически, демографски и военен колапс. Какво трябва да направи правителството на САЩ, за да се справи с това потенциално бедствие? Трябва незабавно да променим курса.“

Президентът Джо Байдън трябва да информира президента Владимир Путин, че САЩ ще спрат разширяването на НАТО на изток, ако бъде постигнато ново споразумение за сигурност. Байдън трябва да се съгласи да договори споразумение за сигурност, подобно, макар и не във всички детайли, на предложенията на президента Путин от 17 декември 2021 г.

Русия и Украйна трябва да се споразумеят за нови граници, като Крим и етнически руските райони в Източна Украйна останат част от Русия. Промените по границата ще бъдат придружени от гаранции за сигурността на Украйна.

Байдън постъпи глупаво, когато отказа да преговаря с Путин през декември 2021 г. Сега е моментът да го направи„, смята ученият.

САЩ, Русия и ЕС ще възстановят търговските, икономическите, културните и туристическите си отношения. „

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!