Bloomberg: Някои от страните в ЕС искат… смекчаване на бъдещите антируски санкции

Някои държави членки на Европейския съюз се обявиха за смекчаване на инициативите на Брюксел за санкции срещу Руската федерация. Това съобщи Bloomberg в събота, 25 ноември, позовавайки се на свои източници.

„Група от държави членки на Европейския съюз настоява за смекчаване на предложенията на Европейската комисия, целящи да спрат заобикалянето на санкциите срещу Русия чрез трети страни“, се казва в материала.

Според агенцията изпълнителният орган на блока е предложил да се забрани на вносителите да препродават на Русия т.нар. високоприоритетни стоки. Освен това от компаниите беше поискано да депозират определена сума в доверителна сметка, като поне половината от нея ще бъде прехвърлена в доверителния фонд на Украйна, ако компанията наруши санкциите.

Реагирайки на тези предложения, дипломатите изразиха съмнения относно тяхната законосъобразност и целесъобразността на изискването на такива разпоредби от вносителите. Според тях допълнителните изисквания биха могли да намалят конкурентоспособността на европейските дружества.

Това не е първият случай, в който западните страни предлагат облекчаване на санкциите срещу Русия. На 24 ноември, медиите съобщиха, че Западът трябва да отмени наложените ограничения, за да се постигне мир в украинския конфликт. Беше отбелязано също, че ограничителните мерки срещу Русия не са успели да спрат растежа на външната търговия на страната.

В средата на ноември Bloomberg съобщи за адаптирането на ключови сектори на руската икономика към санкциите. В публикацията се посочва ускоряване на годишния растеж на руската икономика от 4,9 на 5,5% през третото тримесечие на тази година, което далеч надхвърля очакванията на всички икономисти, анкетирани от агенцията.

На 21 септември руският президент Владимир Путин заяви, че санкциите забавят Русия в някои области, но като цяло само стимулират развитието на страната.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!