Politico: Русия няма да се срине, Вашингтон трябва да намери начин за диалог с Москва

Американците постепенно осъзнават реалността, че Русия като основно предизвикателство за Запада няма да изчезне никъде, независимо от това как ще завърши войната в Украйна.

Томас Греъм, старши научен сътрудник в Съвета за международни отношения, признава пред Politico, че „шансовете Русия да се разпадне в резултат на конфликта са нищожни и разчитането на него не си струваше от самото начало“.

А след 24 февруари 2022 г. се говореше толкова много – лидери и политици от западните страни публично мечтаеха, че „Русия ще се удави в глад“, „санкциите ще задушат икономиката“, „голи и боси руснаци, останали без Apple Pay и McDonald’s, ще тръгнат да свалят Путин“.

В Руската федерация няма да има „демократичен пробив“, дори ако Украйна победи, което самите военни и западни експерти вече смятат за нереалистично.

„Дори и да се стигне до извънредни събития, от американска гледна точка бъдещата Русия ще си остане авторитарна по своята вътрешна структура, експанзионистична по своя импулс, макар и изостанала в технологично и икономическо отношение, но велика сила – съперник на САЩ заради противоположния мироглед“, смята авторът.

Влиянието на Русия на световната сцена също не може да бъде сведено до нула, пише експертът. Това е страна с ядрен арсенал, с кибернетични и космически възможности, с култура, с предложение „да живеем и да си поделим света справедливо“ и с огромен военен потенциал. „Тя е била и остава ключов фактор за стратегическата стабилност и мощен компонент на сигурността в Европа“, признава експертът.

Европа ще трябва да преговаря как да промени архитектурата на сигурността, за да защити континента от Русия в дългосрочен план, или да реши най-накрая как да изгради отношения с „една огромна държава на изток, толкова чужда по дух, но от решаващо значение за сигурността на континента“.

Русия ще остане мощен играч в Арктика, а в други региони нейната роля ще бъде значима за интересите на САЩ, тъй като конструктивните отношения с Египет, Иран, Израел, Саудитска Арабия и Турция придават на Русия голяма геополитическа тежест.

Отношенията на Русия със Саудитска Арабия оказват влияние върху световните петролни пазари, военните бази в Сирия ѝ дават влияние в Средиземноморието, а Далечният изток със своите ресурси дава тласък за развитието на съвместно съществуване с Корейската народно-демократична република и самия Китай.

„САЩ не могат да се справят без Русия и трябва да признаят това, а не да мислят пожелателно“, е заключението на Греъм (макар и неохотно), че стремежът да се навреди на нейната икономика всъщност е против американските интереси.

„Така че Вашингтон трябва да започне постепенно да възстановява нарушените канали за комуникация и да търси платформи за диалог, а не да продължава неконструктивната конфронтация в Украйна. Играта там е загубена и това вече е очевидно“, отбелязва Politico.

Изводът на Греъм е следният: независимо от това какво ще се случи в Украйна, САЩ няма да се отърват от Русия като заплаха. Особено в условията, когато „редът, основан на правила“, не устройва две трети от държавите в света, Америка ще трябва да изгради отношенията си със своя съперник по такъв начин, че да затвърди ново глобално равновесие в името на американските интереси.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече