Блинкен е в Израел за нови преговори. Нетаняху: В разгара на битката сме

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Израел рано в петък сутринта, съобщи кореспондент на агенция Франс прес, който пътува с него. Целта на посещението на дипломат №1 на САЩ в Близкия изток е да обсъди мерките за намаляване на щетите за цивилното население по време на войната в Ивицата Газа.

Преди да отпътува за Израел, Блинкен заяви, че ще търси „конкретни мерки“ от Израел, за да гарантира, че щетите за палестинските цивилни граждани ще бъдат намалени, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън също призова за хуманитарна пауза в конфликта.

С наближаването на края на четвъртата седмица от конфликта Блинкен посещава Израел за втори път в рамките на един месец, за да се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху, докато израелските военни се сражават с бойците на Хамас, които отвръщат на ударите с атаки от подземни тунели.

„Намираме се в разгара на битката. Постигнахме впечатляващи успехи и преминахме покрайнините на град Газа. Напредваме“, заяви Нетаняху в изявление, след като военните съобщиха, че са обкръжили главния град на крайморския анклав.

При заминаването си от Вашингтон за Близкия изток Блинкен заяви, че ще обсъди конкретни стъпки за свеждане до минимум на щетите за цивилното население в Газа.

Междувременно Белият дом заяви, че всяка пауза в бойните действия трябва да бъде временна и локализирана, и настоя, че тя няма да спре Израел да се защитава.

Нарастващият брой жертви сред палестинските цивилни граждани, както и острият недостиг на храна, вода, лекарства и гориво, засилиха призивите на световните лидери за спиране на боевете или прекратяване на огъня.

Израел отхвърли тези призиви, заявявайки, че се цели в бойци на Хамас, които обвинява, че умишлено се крият сред населението и цивилни сгради. Белият дом също отхвърли призивите за прекратяване на огъня.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!