Байдън предупреди Америка: Всичко е заложено на карта за САЩ, ако спечели Тръмп

Евентуалната победа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на президентските избори през 2024 г. крие много заплахи за американската държава. Това мнение беше изразено на 9 декември от настоящия държавен глава, демократът Джо Байдън, на среща в Лос Анджелис, Калифорния, на която се събираха средства за неговата кампания, съобщава „Известия“.

Искам да говоря съвсем накратко за това, което смятам, че е заложено на карта на тези избори. Вярвам, че бъдещето на американската демокрация е заложено на карта. Буквално всичко е заложено на карта. Нека бъда ясен, Доналд Тръмп представлява много заплахи за страната – от правото на избор, през гражданските права, правото на глас, до позицията на Америка в света. Но най-голямата заплаха, която Тръмп представлява, е за нашата демокрация, защото ако я загубим, ще загубим всичко“, каза Байдън.

Джо Байдън, президент на САЩ

Американският лидер обърна внимание на факта, че неговият предшественик е първият загубил кандидат в президентската надпревара в историята на САЩ, който не е признал волята на своя народ. Байдън смята, че в случай на евентуална победа на републиканците на изборите през 2024 г. вторият мандат на Тръмп като президент ще бъде по-лош от първия.

„Той заплашва да използва американската армия по улиците на Америка, за да преследва политическите си опоненти“, заяви американският държавен глава. Той също така припомни, че Тръмп е обещал да не става диктатор, ако спечели, „освен в първия ден“. В отговор Байдън саркастично каза: „Слава Богу, че това е само за един ден“.

Wall Street Journal: Тръмп смазва по рейтинг Байдън

Според американския лидер Съединените щати не могат да си позволят риска Тръмп да бъде на власт по време на 250-годишнината от Декларацията за независимост, която ще се състои през 2026 г. В заключение Байдън заяви, че той и неговите поддръжници отново „трябва да излязат напред и да изкажат мнението си“.

В същия ден, на 9 декември, Wall Street Journal съобщи, че рейтингът на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп в настоящата предизборна надпревара за първи път е надхвърлил този на действащия президент Джо Байдън. Според тези данни, ако имаха възможност да избират между двамата, 47% от американските граждани биха гласували за Тръмп. В същото време 43% от избирателите биха предпочели да видят Байдън във втори мандат. В анкета с петима други потенциални кандидати Тръмп би бил избран от 37% от анкетираните, а Байдън – само от 31%.

На 6 декември Байдън заяви, че около 50 негови колеги демократи могат да победят Тръмп на предстоящите президентски избори през 2024 г. Той също така обеща, че ще победи Тръмп на тези избори. В същото време журналистът от Fox Business Лари Кудлоу изрази мнение, че Байдън показва отчаяние от плановете на Тръмп да промени сегашната политика на страната, ако спечели.

Ден по-рано Байдън заяви на среща с репортери, че едва ли би се осмелил да стане отново държавен глава, ако предшественикът му не е обявил намерението си да се кандидатира отново за поста.

На свой ред на 2 декември Тръмп нарече участието си в президентската надпревара „кръстоносен поход“ срещу Байдън, който, по думите му, е „разрушител на американската демокрация“. Бившият президент обвини администрацията на Байдън, че се опитва да „задуши свободата на словото, да цензурира критиците си“ и да „криминализира инакомислието“ в страната.

Следващите, 60-ти президентски избори в САЩ са насрочени за началата на ноември 2024 г.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!