New York Times: Ще извади ли Тръмп САЩ от НАТО?

В продължение на 74 години Организацията на Северноатлантическия договор е най-важният военен съюз на Америка. Президентите и от двете партии са виждали в НАТО сила, която засилва влиянието на Съединените щати, като обединява държавите от двете страни на Атлантическия океан да се защитават взаимно.

Доналд Тръмп обаче даде ясно да се разбере, че смята НАТО за източване на американските ресурси от безхаберници. Той е на това мнение от поне четвърт век, анализира ситуацията в съботния си брой вестник New York Times.

В книгата си от 2000 г. „Америка, която заслужаваме“ Тръмп пише, че „оттеглянето от Европа ще спести на страната милиони долари годишно“. Като президент той многократно заплашваше с оттегляне на Съединените щати от алианса. Въпреки това, докато се стреми да си върне Белия дом, Тръмп не е заявявал намеренията си по тази тема. Уебсайтът на кампанията му съдържа едно-единствено загадъчно изречение: „Трябва да довършим процеса, който започнахме при моята администрация, за фундаментална преоценка на целта и мисията на НАТО„. Той и екипът му отказват да дадат повече подробности.

Тази неясна реплика породи огромна несигурност и тревога сред европейските съюзници и американските привърженици на традиционната външнополитическа роля на страната. Европейски посланици и представители на мозъчни тръстове направиха пътека да сътрудниците на Тръмп, за да се осведомяват за намеренията му. Според двама души, запознати с разговорите, поне един посланик, финландецът Мико Хаутала, се е обърнал директно към Тръмп и се е опитал да го убеди в ценността на страната му за НАТО като нов член.

В интервюта през последните няколко месеца повече от половин дузина настоящи и бивши европейски дипломати – говорейки при условие за анонимност – заявиха, че в дипломатическите редици и сред правителствата на техните страни се засилва тревогата, че завръщането на Тръмп може да означава не само изоставяне на Украйна, но и в по-широк план американско оттегляне от континента и разпадане на Северно-атлантическия съюз.

„В Европа има големи опасения, че второто президентство на Тръмп ще доведе до реално изтегляне на Съединените щати от НАТО“, каза Джеймс Ставридис, пенсиониран четиризвезден адмирал от военноморските сили, който беше върховен съюзен командир на НАТО от 2009 до 2013 г. „Това би било огромен стратегически и исторически провал от страна на нашата нация.“

Създадена след Втората световна война, за да поддържа мира в Европа и да действа като бастион срещу Съветския съюз, НАТО се превърна в инструмент, чрез който САЩ работят със съюзниците си по военни въпроси по целия свят. Първоначалната му цел – в основата на която е разпоредбата за колективна отбрана, известна като член 5, която гласи, че въоръжено нападение срещу който и да е член „се счита за нападение срещу всички тях“ – е жива, особено за по-новите членове като Полша и балтийските държави, които някога са били доминирани от Съветския съюз и продължават да се страхуват от Русия.

Интервютата с настоящи и бивши дипломати разкриват, че европейските служители нямат идеи как да се справят с Тръмп, освен да се върнат към предишния наръчник на ласкателства и транзакционни почерпки. Очаква се по-малките държави, които са по-уязвими от руските атаки, да се опитат да си купят благоволението на Тръмп, като увеличат поръчките си на американски оръжия или – както направи Полша по време на мандата му – като извършат грандиозни действия на преклонение, включително като предложат да нарекат военна база „Форт Тръмп“ в замяна на постоянното му присъствие там.

На този етап от кампанията Тръмп е съсредоточен върху наказателните дела срещу него и върху победата над съперниците си от Републиканската партия и рядко говори за съюза, дори на четири очи.

На фона на тези съмнения едно нещо е вероятно: първата област, в която потенциалното завръщане на Тръмп в Белия дом през 2025 г. може да предизвика външнополитическа криза, е Украйна и съюзът на западните демокрации, които подкрепят защитата й от руското нахлуване. Подпомагането на Украйна да предотврати опита за руско завладяване се превърна в определящо усилие на НАТО, въпреки че страната не е член на НАТО.

Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп неведнъж е заявявал, че ще разреши войната по някакъв начин „за 24 часа“. Той не е казал как, но е съчетал това твърдение с предположения, че е можел да предотврати войната, като сключи сделка, в която Украйна просто да предаде на Русия източните си земи. Зеленски заяви, че Украйна никога няма да се съгласи да отстъпи земите си на Русия като част от мирно споразумение. Но Тръмп ще има огромно влияние върху украинското правителство. Съединените щати са доставили огромни количества жизненоважни оръжия, боеприпаси и разузнавателни данни на Украйна. Европейските държави са обещали най-голяма икономическа помощ на Украйна, но не биха могли да компенсират недостига, ако Америка спре да изпраща военна помощ.

Тръмп обича да се хвали, че в частни разговори е казал на лидерите на страните от НАТО, че ако Русия ги нападне и те не са платили парите, които дължат на НАТО и на САЩ, той няма да ги защити. Имаше спор, свързан с разходите, но той беше за това дали европейците изпълняват ангажиментите си за разходи за собствените си армии, а не за пари, които по някакъв начин дължат на НАТО или на Съединените щати. Те наистина увеличиха военните си разходи по време на управлението на Тръмп. А разходите им нараснаха значително повече през 2023 г. в отговор на войната в Украйна.

Притиснат от New York Times да обясни какво има предвид под „фундаментална преоценка“ на мисията и целта на НАТО, Тръмп заяви: „Задължение на всеки президент на САЩ е да гарантира, че американските съюзи служат за защита на американския народ и не застрашават безразсъдно американските войници и финансова стабилност“.

Но може ли Тръмп едностранно да изтегли САЩ от НАТО? Конституцията изисква съгласието на Сената за ратифициране на договор, но там липсват процедури за анулирането му. Това доведе до дебат дали президентите могат да направят това сами или се нуждаят от разрешението на законодателите. Съществуват само няколко съдебни прецедента по този въпрос, но нито един от тях не е окончателен.

Решенията за анулиране на договори сключени от президента Джими Картър през 1978 г. и от президента Джордж Буш през 2001 г. накараха членовете на Конгреса да подадат съдебни искове, които бяха отхвърлени от съдилищата, отчасти на основание, че споровете са „политически въпрос“, който трябва да бъде решен от избраните власти. Макар че правните прецеденти не са напълно ясни, и двамата президенти на практика спечелиха. Въпреки това всеки опит за оттегляне от НАТО вероятно ще предизвика по-широка полемика.

Европейските дипломати казват, че дори Тръмп номинално да запази Съединените щати в НАТО, те се опасяват, че той може до такава степен да подкопае доверието в надеждността на Съединените щати да изпълнят разпоредбата за колективна отбрана, че нейната стойност като възпиращ фактор за Русия да бъде загубена.

Като кандидат през 2016 г. Тръмп разтревожи съюзниците от НАТО, като заяви, че ако Русия нападне балтийските държави, той ще реши дали да им се притече на помощ едва след като провери дали те са „изпълнили задълженията си към нас“. Той също така многократно похвали Путин и заяви, че би обмислил признаването на Крим от Русия.

Все пак като заключение пред New York Times Доналд Тръмп заяви: „Моят най-висок приоритет винаги е бил и ще остане на първо място Америка – защитата на собствената ни страна, собствените ни граници, собствените ни ценности и собствените ни хора, включително техните работни места и благосъстояние“.

Източник: New York Times

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!