Axios: Екипът на Байдън разделен заради позициите по отношение на Израел

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

В предизборния щаб на президента на САЩ Джо Байдън се задълбочават разногласията относно политиката му по отношение на войната между Израел и палестинското движение Хамас. Това съобщи американският портал Axios, позовавайки се на свои източници. Според събеседниците на вестника част от екипа обвинява действащия президент, че подкрепя „неморалните“ действия на Израел в Ивицата Газа, докато друга част смята, че Байдън проявява „морална яснота“ относно правото на Израел да се защитава срещу бойците на Хамас.

Според Axios тези разделения съществуват главно между по-възрастните демократи, които подкрепят Израел, и прогресивните млади хора, които „симпатизират“ на жителите на Ивицата Газа. „Не знам как може да се смята, че подкрепата за широкомащабното убийство на палестински цивилни граждани е нещо различно от неморално“, казва един от интервюираните от Axios.

Междувременно Джейми Харисън, председател на Националния комитет на Демократическата партия, заяви пред изданието, че Джо Байдън продължава да демонстрира „морална яснота“ с тезата си, че Израел „има право да се защитава срещу тероризма и продължаващата заплаха от страна на “Хамас“.“

„Няколко демократи от Камарата на представителите заявиха пред Axios, че очакват повече техни колеги да започнат да говорят открито за хуманитарната ситуация в Ивицата Газа“, съобщава публикацията.

САЩ на два пъти се противопоставиха на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на резолюция на Общото събрание на ООН, в която се призовава за прекратяване на огъня, наред с други неща.

На 2 ноември Камарата на представителите на САЩ прие републикански план за подпомагане на Израел за 14,3 млрд. долара. Джо Байдън поиска от Конгреса да отпусне 106 млрд. долара за финансиране на помощта за Украйна, Израел, Тайван, както и за изграждането на защитна стена по границата с Мексико. Последният законопроект за Израел съответства на една от точките в извънредното искане на Байдън, но той не е съгласен с предложението на долната камара на Конгреса за разделяне на помощта за еврейската държава и Украйна. Американският президент заяви, че ще използва правото си на вето, ако документът попадне на бюрото му.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!