Кой има интерес от инвазията на Израел? British Petroleum и италианската Eni са вече с разрешение за проучване на газ край Газа. Британски депутати акционери в BP

Елена Пустовойтова, Фонд стратегическа култура

Зад ескалацията на конфликта в Газа стоят интересите на енергийни и военни компании и техните акционери – британски депутати

Появяващите се обвинения в палестински геноцид, насочени единствено към Израел, не са съвсем обективни. Достатъчно е да се вгледаме внимателно във вълнението, обхванало британския енергиен гигант British Petroleum (BP) и оръжейната фирма BAE Systems, за да разберем колко нетърпеливо са очаквали нападението срещу Газа.

Според „Declassified UK“ тези компании вече са започнали да броят печалбите си на фона на продължаващото унищожение на палестинците. Почти веднага след началото на израелската инвазия BP и италианската Eni получиха лицензи за проучване на природен газ в Източното Средиземноморие, а цената на акциите на оръжейната фирма BAE Systems, която произвежда ключови части за самолетите F-35, използвани за подпомагане на ударите по Газа, се покачва вече втора седмица. Това само по себе си е достатъчно, за да се разбере защо миналата седмица британските консерватори отхвърлиха парламентарно предложение, призоваващо за прекратяване на огъня в Газа – те имат дялове в BP и BAE, компании, тясно свързани с британското правителство.

Както виждаме, не само британците могат да спечелят от тази война. Една от офертите е получена от консорциум на британския енергиен гигант BP с азербайджанската национална петролна компания SOCAR и израелската корпорация NewMed Energy. „Дори сега големите компании за проучване на природен газ вярват в надеждността на Израел и искат да инвестират тук“, похвали се министърът на енергетиката Израел Кац. – Спечелилите компании се ангажираха с безпрецедентни инвестиции в проучването на природен газ през следващите три години, които се надяваме да доведат до откриването на нови находища на природен газ.

Следва да се уточни, че „дори сега“ на израелския министър следва да се разбира като „точно сега“, когато Тел Авив напълно и окончателно си е присвоил монополното право да използва проучените енергийни запаси в шелфа на Газа.

Въпреки факта, че от началото на двехилядната година Израел е открил няколко находища на нефт и газ, през миналата година той е внесъл минерални горива, нефт и рафинирани продукти на стойност 14,6 млрд. долара. С други думи, постигането на енергийна независимост и превръщането в износител на природен газ е сбъдната мечта за Тел Авив. И той е все по-близо. Британската BP, в чийто борд от 2015 г. влиза сър Джон Соуърс, бивш ръководител на тайната разузнавателна служба MI6, преди шест месеца заговори за съвместна оферта за офшорната зона на Газа с компанията ADNOC от ОАЕ за закупуване на 50% от израелската енергийна компания NewMed, като обеща 2 млрд. долара за нея.

Сър Соуърс, който познава в детайли палестинския проблем, не се смути ни най-малко от нахлуването в Газа, като през октомври заяви на инвеститорите, че сделката е осъществена и компанията е „много оптимистично настроена“. В края на краищата се смята, че офшорното находище „Левиатан“ съдържа около 22 трилиона кубически фута природен газ и само за миналата година е генерирало приходи от 2,5 милиарда долара.

След като научи за сделката, Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия и един от най-гласовитите защитници на „правото на самоотбрана“ на Израел, нарече сделката „изключителна стъпка, която издига енергийното сътрудничество с Израел на ново ниво“. И ентусиазирано добави: „Какъв специален момент!„, тъй като още през юни миналата година тя подписа тристранно споразумение с Египет и Израел за износ на природен газ от находището „Левиатан“, „за да се отървем от Русия“. Сега всеки намек за необходимостта от решение за две държави на територията на Палестина, което би сринало и този проект, кара жлъчката на фон дер Лайен да кипне и клепачът ѝ да потрепне.

Обхватът на въглеводородните ресурси в басейна на Леванта далеч не е ясен, но е напълно ясно, че Палестина, Кипър, Египет, Израел, Либия и Сирия имат претенции за тях.

За разлика от всички останали, палестинците са лишени от енергийните запаси на региона, както ООН редовно отбелязва от 2019 г. насам: „Палестинският народ е лишен от ползите от използването на този природен ресурс за финансиране на социално-икономическото развитие и задоволяване на енергийните си нужди, като натрупаните загуби вече възлизат на милиарди долари.“

Само най-близкото до Газа офшорно находище, разположено на около 30 км от брега, съдържа повече от 1 трилион кубични метра природен газ, но поради израелската блокада то не е разработено от 2000 г. насам. И това устройва както фон дер Лайен, така и Израел.

И ОЩЕ:

Водещият британски производител на оръжие BAE Systems също се стреми да извлече полза от войната на Израел срещу Газа. И тук сред директорите е сър Марк Седуил – той е бил съветник по националната сигурност на Великобритания в периода 2017-2020 г. А Джина Хаспел, бивш ръководител на ЦРУ, е в борда на дъщерното дружество на BAE в САЩ.

BAE Systems произвежда кораби, подводници и изтребители.

Преди израелската инвазия в Газа компанията получи поръчка на стойност 10 млрд. паунда за производство на ключови части за израелските изтребители F-35. Израел е единствената държава в Близкия изток, която разполага с F-35.

Никой не е дърпал за езика генерал-лейтенант Херци Халеви, началник на щаба на израелските въоръжени сили, по време на посещението му във флота от изтребители F-35 на военновъздушните сили, когато заяви, че Израел „знае как да стигне навсякъде в Близкия изток. От един месец сме във война, удряме Хамас много, много силно … унищожаваме инфраструктурата на Хамас в Газа.“ И се радваше, че F-35 може да носи до 8,16 тона боеприпаси, което се равнява на теглото на 4,5 африкански слона. Акционерите на BAE Systems се радваха заедно с него. Цената им се повиши с 50 % веднага след като Израел, готвещ се за война с Газа, реши да увеличи флота си от изтребители F-35 до 75 самолета. И отново скочи с 9 %, когато започнаха бомбардировките на Газа.

Инвеститорите на BAE Systems очакват „златна треска“ за оръжейните фирми, които снабдяват Израел с модерни военни технологии, и не е необходимо да знаят колко още палестински деца, старци и жени ще загинат в развалините.

Като увеличава многократно продажбите на оръжие за Израел, Уестминстър твърди, че Израел „ясно е заявил, че ще спазва международното хуманитарно право“ и че Обединеното кралство „има най-строгите правила за оръжията навсякъде по света„. Разбира се, че има!

В края на краищата британските депутати Дейвид Дугуид, Виктория Прентис, Дезмънд Суейн, Хариет Болдуин, Боб Блекман, Даяна Джонсън неуморно налагат тези правила, въпреки че имат акции в BP. А депутатите Джеси Норман и Кристофър Чоуп имат дялове в BAE Systems. Заедно те гласуваха единодушно против прекратяването на огъня в Газа.

Международното право вече съществува само като безсмислен набор от думи и това се доказва от факта, че Германия и Нидерландия са се дръпнали към британската военна база в Източното Средиземноморие като клошари, усетили миризма на смърт. Командването на специалните сили на германската армия (KSK), бойните плувци на военноморските сили (KSM) и специалното подразделение на федералната полиция, специализирано в спасяването на заложници (GSG 9), бяха прехвърлени в Кипър.

За да не може палестинските вопли да смущават жителите на Мъгливия Албион, още на 28 октомври ръководителят на британския Консултативен комитет за медиите в областта на отбраната и сигурността (DSMA) забрани на редакторите на големите британски новинарски издания да споменават какво правят специалните сили на британската армия (SAS) „в чувствителни райони“ в Западна Азия.

Няма съмнение – „те работят за деескалация на конфликта в Газа“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!