Миризмата от новооткритите находища с трилиони куб. м. газ до Газа стана смъртоносна за палестинците

Елена Пустовойтова за Фонд за стратегическа култура

Израел обяви през 2000-те години откриването на гигантското находище на природен газ Левиатан в същия левантийски басейн, простиращ се от Египет до Турция. Заедно с находището Тамар това отвори сериозни перспективи пред Тел Авив, които никой не може да го принуди да изостави, пише Елена Пустовойтова за Фонд за стратегическа култура.

Левиатан е най-голямото газово находище в света, открито през 2000-те години. То разполага с технически извлекаеми запаси от около 3,4 трилиона кубични метра природен газ и 1,7 милиарда барела нефт, като под газовото находище на дълбочина от пет до шест километра има още едно нефтено находище с потенциал от 3 милиарда барела.

През 2000 г. British Gas откри находище, съдържащо повече от 1 трилион кубически фута природен газ на 30 километра западно от брега на Газа. С това Левиатан, частично разположен в териториалните води на Газа, подписа смъртната присъда за палестинците.

Миналото лято беше открито още едно находище в левантийския басейн между две активни находища за добив на газ, Кариш и Танин.

Запасите му от газ се оценяват на 68 милиарда кубически метра…

От скорошен вносител на енергийни ресурси Израел вече е готов да поеме ролята на доставчик на синьо гориво за Европа. Миналата година добивът на природен газ тук възлиза на 21,9 милиарда кубически метра. Вътрешното търсене на газ също се е увеличило с 3 процента, достигайки 12,7 милиарда кубически метра. Европа гледа с копнеж на тези „излишъци“.

В настоящия момент Израел получава газ от четири находища. И какво от това, че някои от тях са в палестински териториални води? В края на краищата именно тази държава има право на първично разработване на изключителната икономическа зона, която се простира на 370 км (200 морски мили)?

Без да поглежда назад към палестинското правителство, Израел сключи споразумение с British Gas (BG Group) за проучване и разработване на нови газови находища. Палестина се опита да оспори сделката пред израелския Върховен съд и получи отговор: „Израел никога няма да купи газ от Палестина“.

Самите палестинци не са в състояние да оспорят правото на Израел да контролира съдбата на Палестина, въпреки бурните им протести и камъните по посока на танковете.

Останки от гр. Газа

Крайната цел е не само да се изгонят палестинците от родината им, но и да се конфискуват многомилиардните запаси от природен газ в шелфа на Газа, именно тези, които са собственост на „Бритиш газ“ през 1999 г., както и тези, открити в Леванта през 2013 г.“ Това твърди канадската компания Global Research.

Очевидно е, че октомври 2023 г. за 2,3 милиона жители на Ивицата Газа е продължение на инвазията в Ивицата Газа по време на операция „Лято олово“ през 2008-2009 г. А военната окупация на Ивицата от израелските сили на ЦАХАЛ и изтласкването на палестинците от родината им няма да приключи дори след като последният еврейски заложник, жив или мъртъв, се върне в кибуца си. Самата миризма на газ е станала смъртоносна за Газа.

Със съкращения

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!