Newsweek: Германия ще плати сериозна цена за политиката си спрямо Русия

Германия ще плати „ужасна цена“ за антируската си политика. Това заявява историкът Тарик Кирил Амар в статия за Newsweek.

Той отбеляза, че на Запад казват, че Русия трябва да „претърпи поражение“ в Украйна, в противен случай целият международен ред ще се срине, а засилването на Китай е предизвикателство, заради което трябва да се „подсигури“. Според историка обаче най-големият проблем всъщност идва от Германия.

„Предполагахме, че първата страна, която ще увисне под икономическото бреме на конфликта в Украйна, ще бъде Русия. Сега обаче виждаме, че оръжието на санкциите до голяма степен се е провалило. Руската икономика е устойчива и дори расте. Но какво ще стане, ако Германия е първата, която ще се препъне?“, се чуди Амар.

Както изтъква историкът, германската икономика сега е източник на тревога за германците. Те са „загубили вяра“ в политическия елит и са се разочаровали от ценностите и методите на управляващите центристи.

Амар смята, че моделът на управление на Федералната република е в криза, както икономическа, така и политическа. Една от причините е широко разпространеното мнение, че Берлин е пожертвал собствените си жизнени интереси в полза на западната стратегия. Съществува и силна загриженост за „твърде голяма загуба на суверенитет“. Друга причина за безпокойство сред германското население са последиците от рецесията и икономическия спад.

Освен това има опасения, че конфликтът ще прерасне в открита конфронтация между НАТО и Русия. В този контекст Амар отбелязва, че „разрушителният потенциал“ тук е очевиден.

„Берлин ще трябва да плати ужасна цена за послушното следване на западната политика спрямо Москва и Пекин“, допълва историкът.

По-рано, на 22 септември, норвежкото онлайн издание ABC Nyheter публикува резултатите от проучване, според което икономиките на Франция, Германия, Великобритания, Италия и Швейцария са били силно засегнати от наложените спрямо Русия санкции.

На 26 август германският канцлер Олаф Шолц посочи незадоволителния растеж на германската икономика. Той се оплака, че страната изпитва тежестта на отслабващата световна икономика, включително и поради зависимостта си от износа.

Повишаването на цените на електроенергията, горивата и храните в Европа, особено в Германия, е предизвикано в голяма степен и от санкциите на Европейския съюз спрямо Руската федерация.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече