BILD: Химическата индустрия до Шолц – На ръба сме!

Bild пише днес, че Асоциацията ва химическата промишленост в Германия е изпратила писмо до канцлера Шолц, в което казва, че е изправена до ръба.

Спадът на производството и загубата на поръчки лишават нашата индустрия от доверие. Никой в политиката не бива да стои безучастен и да гледа как това се случва“, се казва в писмото на Асоциация на химическата промишленост VCI (Verband der Chemischen Industrie). „Самият брой на засегнатите работещи дава представа за това колко силно е засегната цялата национална икономика от структурната криза на химическата промишленост и другите важни отрасли„, се казва в изпратеното писмо на Асоциацията.

В химическата промишленост са заети над 1,1 млн. души в повече от 8000 предприятия. От нея зависят общо до 2,4 млн. работни места и 240 млрд. евро добавена стойност.

Ще остави ли канцлерът Олаф Шолц химическата промишленост жива? С нетърпение се очаква дали германското правителство ще обещае днес облекчение на цените на енергията за индустрията.

Представителите на индустрията се надяват на нова помощ от държавата! Управляващият директор на VCI Волфганг Гросе Ентруп заяви пред BILD: „Надяваме се на силен ангажимент (Bekenntnis) от страна на канцлера, който ще върне надеждата на нашата индустрия, че ще си върне подобаващото място. Нуждаем се от пакет, който ефективно да натиска надолу енергийните разходи – например с мостова цена на електроенергията. И трябва да се сложи край на бюрократичната лудост.“

Вюст: „Просперитетът ни е на ръба“.

Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст (ХДС) също призовава за облекчения за енергоемките предприятия. „За Германия като място за химическа промишленост остават пет минути до края. Това означава, че и нашият просперитет е на ръба„, заяви политикът от ХДС пред вестниците на Funke Mediengruppe в аванс в сряда. „Трябва да се предприемат действия, преди да е станало твърде късно. Германия трябва да остане силна химическа локация„, заяви министър-председателят.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече