Washington Post: Електромобили и соларни панели – как да се измъкнем от китайска зависимост

Преходът на САЩ към по-чисти енергийни технологии е в ход, подкрепен от новите стимули залегнали в Закона за намаляване на инфлацията. Ползите за планетата могат да бъдат значителни, но също така и геополитическите рискове за САЩ, пише Washington Post. Преминаването от изкопаеми горива към вятърна и слънчева енергия означава преминаване от зависимост от ресурси, които Щатите произвеждат, към зависимост от вносни такива. А за много от материалите – литий, никел, мед, кобалт – геополитическият противник на САЩ Китай е ключов производител, преработвател или и двете.

Да приведем един пример: Китай доминира в производството на редки елементи, които са изключително важни за зелените технологии, но и за отбранителните системи. Миналия месец Пекин предприе мерки за ограничаване на износа на два такива елемента – галий и германий, вероятно в отговор на блокирането от страна на Вашингтон на достъпа на Пекин до модерни технологии, които САЩ и съюзниците им контролират.

Съединените щати са определили 50 „критични“ минерали и се нуждаят от стратегия за осигуряване на глобалните вериги за доставки на тези елементи. Законът за намаляване на инфлацията предприе първоначална стъпка под формата на правила за това от какво могат да бъдат направени електрическите автомобили. Въпреки това сложният закон обърка потребителите и раздразни европейските съюзници, чиито индустрии се опасяват от субсидираната на държавно ниво конкуренция от САЩ. Вашингтон и Брюксел успяха да предотвратят спора да подкопае единния им фронт срещу войната на Русия в Украйна. Той обаче напомни, че ако не се действа в хармония, не могат да се постигнат съществени жизненоважни цели в областта на чистата енергия, както и да се отстоят външнополитическите интереси. Една интелигентна политика за ограничаване на зависимостта от Китай би следвала няколко важни принципа.

1. Запазете спокойствие

Зависимостта на САЩ от вноса на минерали може да даде на Китай – или на други страни – дългосрочен лост за влияние, но не е задължително да заплашва с шок, както това се случи по време на арабското петролно ембарго от 1973-1974 г. Прекъсването на доставките на петрол може незабавно да доведе до парализиране на транспорта и бизнеса. За разлика от него, прекъсването на доставките на минерали може да спре производството на нови слънчеви батерии и батерии за електрическите автомобили, докато съществуващите продължават да работят, както беше отбелязано в неотдавнашен анализ за геополитиката на ниво минерали, изготвен от Международната агенция за възобновяема енергия. Подобно на петрола, критичните редки елементи могат и трябва да бъдат складирани в стратегически резерви. За разлика от петрола, те могат да бъдат рециклирани. Макар да е малко вероятно то да бъде значително в краткосрочен план или дори да е в състояние да задоволи повече от малка част от търсенето в дългосрочен план, рециклирането на батериите би могло да добави значителен резерв на устойчивост към веригите на доставки. Конгресът трябва да финансира изследвания за максимално използване на потенциала.

2. Започнете да копаете

Точно както разширяването на местния добив на нефт и газ помогна за преодоляване на зависимостта от вноса на петрол, ангажиментът към базирания в САЩ добив и преработка на минерали може да намали геополитическите рискове от прехода към зелена енергия. И все пак получаването на екологични и други разрешителни може да отнеме от 7 до 10 години – два пъти повече, отколкото в Канада. Тази бюрокрация трябва да се намали. Администрацията на Джо Байдън понякога се движи в обратна посока, както когато блокира мината за добив мед и никел разположена върху федерална земя в Минесота. В допълнение към екологичните съображения имаше основателни опасения относно въздействието на минното дело върху ресурсите на коренното население, каквито има и по отношение на литиевата мина, която се разработва в Невада. Креативните нови подходи за разрешаване на тези опасения биха могли да помогнат на всички заинтересовани страни да стигнат до всеобщо съгласие. В нов доклад на работната група на Института Аспен по този въпрос се предлага да се изяснят стандартите за предварителни консултации с местното население, за да се направи разграничение между групите, които са най-силно и най-слабо пряко засегнати от минното дело. Според доклада на Института Аспен повече от половината от сегашната работна сила в минното дело на САЩ се очаква да се пенсионира до 2029 г. и затова Щатите се нуждаят от политика за насърчаване на работната сила в подкрепа на минното дело. През 2021 г. училищата в САЩ са издали само 314 дипломи за висше образование в областта на минното дело и минералното инженерство, което по същество не се е променило в сравнение с десетилетие по-рано, когато икономиката и населението са били по-малки.

3. Природозащитниците трябва да проявят разбиране

Въпросът не е дали ще има добив, а къде. Ако не при регулирани условия в тази страна, то може да се случи на места като Демократична република Конго, която е водещ източник на кобалт в света. Макар че напоследък компаниите там са се погрижили за подобряване на условията на труд, те остават лоши и значителна част от веществото все още се добива в малки мини с мизерни условия, където много често копаят деца.

4. Да бъдем реалисти

Пазарният дял на Китай в добива и преработката на редки минерали е толкова значителен, че САЩ не биха могли да го заменят, дори и с огромни субсидии или свръхрегулиране на местното производство. Също така не е задължително всички минерали да се добиват на вътрешния пазар. Една защитена и субсидирана вътрешна верига за доставки също може да се разкъса, което на свой ред ще наложи скъпоструващо търсене на нови източници в чужбина. Устойчивостта чрез взаимозависимост е както за предпочитане, така и осъществима. Ето част от страните, които са в съюз със САЩ и произвеждат или преработват минерали: Чили и Перу (мед), Чили и Австралия (литий), Австралия, Финландия и Белгия (кобалт). Няколко от тях са сключили споразумения за свободна търговия със САЩ, благодарение на което предоставяните от тях суровини за електромобили могат да се ползват от стимулите на Закона за намаляване на инфлацията. По-нататъшни споразумения за „приятелски доставки“ биха могли да създадат и координират свободен поток от критични минерали между сходно мислещи държави.

Възможност за започване на този и други разговори може да се открие в Париж на 28 септември, когато Международната агенция по енергетика ще бъде домакин на първата среща на високо равнище по темата за критичните минерали и чиста енергия. САЩ трябва да помогнат за опазването на планетата за бъдещите поколения, без да се поддават на натиска на правителства, които биха направили планетата по-малко безопасна. Времето за разговори по тази тема изтича, а времето за действие бързо наближава.

Превод за КритичноБГ, Десислав Григоров

Източник: Washington Post

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!