Спасителната акция по затрупаните в Индия спря

Спасителите, които работят по откопаването на затрупаните 40 мъже в тунел в индийския щат Утаракханд съобщиха в събота, че са прекратили усилията си да достигнат до блокираните хора, съобщава агенция Франс прес. Причината за това е звук от пропукване в скалата, който е създал „паническа ситуация“ заради възможността от ново пропадане върху прокопания и разчистен проход към бедстващите работници.

От 12 ноември насам багери отстраняват отломките от строящия се пътен тунел в северния хималайски щат, след като част от тунела, който работниците изграждали, се срутил. Във вътрешната част са останали затрупани 40 мъже. Спасителните дейности бяха забавени от продължаващото падане на отломки, както и от многократните повреди на изключително важните тежки пробивни машини.

Правителствената компания за магистрали и инфраструктура NHIDCL заяви, че внезапното пропукване в петък вечерта е „създало паническа ситуация в тунела“, предизвиквайки опасения, че покривът над изкопания тунел може да се срути. Ето защо операциите са били преустановени поради възможността от „по-нататъшно срутване“, се казва в изявление на NHIDCL.

Спасителите са се свързали със затрупаните мъже с помощта на радиостанции. Храна, вода, кислород и лекарства са изпратени на затрупаните работници чрез тръба с ширина около 15 см, но затрупаните вътре мъже вече изпитват крайно отчаяние и паника, съобщават индийските медии.

„Продължаваме да изпращаме съобщения, като се интересуваме от здравето им“, казва пред Times of India Мохамед Ризван, член на спасителния екип. „Но всички те имат само един въпрос: „Кога ще ни изведете?“.

В събота сутринта работата по пробиването на тонове пръст и скали, за да се стигне до мъжете, все още беше спряна, заяви пред Франс прес висшият местен служител Абхишек Рухела. „Освен сондирането, се извършват и други необходими дейности“, каза той.

В петък спасителите съобщиха, че до този момент са пробили по-малко от половината път до мястото, където са затрупани мъжете. След като първата сондажна машина се повреди, в сряда с военен самолет С-130 „Херкулес“ на Военновъздушните сили на Индия беше докарана заместваща машина, която обаче се удари в скала. „Машината не беше в състояние да пробива по-нататък, тъй като скалата беше много твърда и лагерите на машината се повредиха“, добавиха от NHIDCL.

Късно в петък военновъздушните сили съобщиха, че самолет C-17 Globemaster е докарал „почти 22 тона критично оборудване“ за спасителните дейности. Директорът на NHIDCL Аншу Маниш Халко предупреди в петък, че спасителната операция „може да отнеме време“.

Инженерите се опитват да прокарат през отломките стоманена тръба, широка около 90 см – с достатъчно голям отвор, за да могат затрупаните мъже да се промъкнат през нея.

Някои от роднините на заклещените в тунела заявиха, че са разговаряли за кратко с близките си, които от една седмица са в капан в тъмното. Викрам Сингх се разплакал, след като разговарял с 25-годишния си брат, строителния работник Пушкар, съобщава Times of India.

Изтощен, слаб и отчаян, Пушкар го молил да каже на майка им, че е добре. „Не казвай на майка ни, че аз съм един от тези, които са затрупани тук. Тя ще се разтревожи, ако и́ кажеш истината“, казва Пушкар на брат си.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!