Десетки работници затрупани след срутване на тунел в Индия

Десетки строителни работници се опасяват, че са попаднали в капан, след като пътният тунел, който са строили, се е срутил в северния индийски щат Утаракханд, а спасителите се опитват да ги достигнат до тях под купища отломки, съобщава Al Jazeera.

„Вътре са блокирани около 40-41 работници. Кислородът се подава през отломките, но се срутват още парчета, докато спасителите се опитват да отстранят препятствията“, заяви пред агенция Франс прес държавният служител за реакция при бедствия Дуржеш Ратоди.

Местните медии обаче съобщават, че се предполага, че до 36 души са блокирани в тунела, който частично се срути в 4 ч. сутринта в неделя в резултат на свлачище. Според съобщения в медиите близо 200 метра от тунела, дълъг 4,5 км, изглежда са пропаднали. Инцидентът е станал по време на смяна в хималайския щат, когато група работници са излизали, а други са влизали в строящия си тунел на националната магистрала Ямунотри.

Тунелът се изгражда между Силкяра и Дандалгаон, за да свърже две от най-свещените хиндуистки светилища – Утаркаши и Ямнотри.

„Молете се на Бога за безопасното извеждане на затрупаните в тунела работници“, пише премиер-министърът на щата Утаракханд Пушкар Сингх Дхами в социалната мрежа X.

Местен полицейски служител заяви пред информационната агенция Press Trust of India, че са „много оптимистично настроени“, че мъжете ще бъдат спасени безопасно, но добави, че е „трудно да се каже колко време ще отнеме спасителната акция“.

Злополуките на големи инфраструктурни строителни обекти са често срещани в Индия. По-рано тази година индийските власти евакуираха стотици хора от домовете им в град Джошимат, който също се намира в щата Утаракханд, след като в сградите в популярния сред поклонниците и туристите район се появиха пукнатини.

През 2021 г. повече от 200 души, повечето от които строителни работници, загинаха, след като част от ледник се откъсна и помете два хидроенергийни проекта в село Райни в щата Утаракханд. Смята се, че някои от причините за свлачищата и откъсването на парчета от на хималайските ледници са строителството на пътища за подобряване на достъпа до религиозните обекти и до китайската граница, както и изграждането на тунели.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече