ЕК отчете катастрофален спад в икономиката на Украйна през м.г. Какво показват данните?

Украинската икономика се срина с 29% през 2022 г. и нарасна с 4,1% през 2023 г. благодарение на чуждестранна подкрепа. Това бе публикувано в есенната прогноза на Европейската комисия, на сайта на организацията.

Според ЕК през годината темпът на растеж може да нарасне до 4,8%.

Освен това прогнозата сочи, че икономиката на страната ще продължи да расте с 3,7% през 2024 г. и 6,1% през 2025 г.

Основните фактори за растеж в документа са посочени публичните инвестиции и ръстът на частното потребление. Както обяснява еврокомисарят Паоло Джентилони, Украйна, която стана кандидат за присъединяване към ЕС, за първи път е включена в прогнозата.

От началото на конфликта в Украйна само страните от ЕС са предоставили на Киев помощ на обща стойност €83 млрд. Такава подкрепа е позволила частично да покрие икономическите загуби, припомня Gazeta.Ru .

В същото време ЕК заявява, че пълното възстановяване на украинската икономика е невъзможно в контекста на продължаващия конфликт и разрушаването на инфраструктурата.

Междувременно, вчера стана ясно, че четири държави от ЕС вече официално са в рецесия, тоест имат две последователни тримесечия с отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо предходното тримесечие. Това показват данни на Евростат.

Това са Дания (две поредни тримесечия на спад на БВП с 0,3%)

Естония (две поредни тримесечия на спад с 0,2%)

Ниделрандия (със спад от 0,4% през второто и с 0,2% през третото тримесечие)

Австрия (със спад от 0,8% и 0,6%)

На този фон, днес Европейската комисия (ЕК) рязко подобри прогнозата си за икономическия растеж на Русия през 2023 г. Според тях реалният БВП на страната тази година ще нарасне с 2%, въпреки че по-рано в Европа се прогнозираше спад. 

„Като цяло реалният БВП се предвижда да нарасне с 2% през 2023 г.“, се казва в документа. Преди това ЕК прогнозира спад на БВП на Русия с 0,9% за 2023 г.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!