ЕК рязко подобри прогнозата за икономически растеж на Русия. Двойно!

Европейската комисия (ЕК) рязко подобри прогнозата си за икономическия растеж на Русия през 2023 г. Според тях реалният БВП на страната тази година ще нарасне с 2%, въпреки че по-рано в Европа се прогнозираше спад. Това се посочва в доклада на ЕК, публикуван на 15 ноември.

Като цяло реалният БВП се предвижда да нарасне с 2% през 2023 г.“, се казва в документа. Преди това ЕК прогнозира спад на БВП на Русия с 0,9% за 2023 г.

Според ЕК икономическият растеж през следващите години ще се определя от вътрешното търсене. Освен това докладът подчертава, че ниво на безработица от 3% ще може да подкрепи растежа на заплатите в страната.

Експертите на Европейската комисия подчертават, че руското правителство е доказало способността си да се бори с дефицита на приходите чрез редица данъци. Освен това растящите цени на петрола ще увеличат данъчните приходи в хазната, което ще помогне за намаляване на бюджетния дефицит до 2% от БВП, се уточнява в доклада.

„…умереният растеж на БВП и консервативната фискална политика ще допринесат за по-нататъшно намаляване на дефицита през 2025 г.“, конкретизира ЕК.

Стегнатата монетарна политика на Централната банка на Русия ще доведе до намаляване на инфлацията през следващите години до 4% през 2025 г., обобщава Европейската комисия.

Прогнозата за растежа на руския БВП през 2024 г. също е подобрена: сега ЕК смята, че икономиката ще нарасне с 1,6%, а не с 1,3%, както се смяташе досега.

Източник: Известия

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече