Демократите в САЩ: Пари за Израел, само като част от общ пакет с Украйна

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Американските сенатори от Демократическата партия блокираха приемането за законопроект внесен от представителите на Републиканската партия за отпускане на финансова и военна помощ за Израел отделно от подкрепата за Украйна, съобщи Ройтерс. По-рано съответният документ беше приет от Камарата на представителите на САЩ, в която мнозинство имат републиканците.

Според документа е предложено да се отпуснат 14,3 млрд. долара помощ на Израел, като вносителите му смятат, че тези пари трябва да бъдат отпуснати до средата на ноември. В същото време републиканците заявяват, че въпросът за подкрепата за Украйна трябва да се разглежда отделно, а финансовата и военната помощ за Киев да бъде включена в друг законопроект.

Демократите обаче сметнаха този подход за погрешен и припомниха, че според Белия дом както военният конфликт в Украйна, така и войната между Израел и палестинското движение Хамас са от голямо значение за националната сигурност на Съединените щати. Ройтерс подчертава, че демократите в Сената вече подготвят свой законопроект за допълнително финансиране.

По-рано Джо Байдън поиска от Конгреса над 100 млрд. долара за финансиране на помощта за Украйна, Израел, Тайван и за заделяне на средства за изграждане на защитна стена по границата с Мексико. По-голямата част от тези средства – 61,4 млрд. долара – трябва да отидат за подпомагане на Украйна.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!