Трюдо: Канада ще разшири помощта си за Украйна

По време на посещението си в канадската столица в петък президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че оттеглянето на подкрепата за Украйна ще подкопае военните ѝ усилия и в крайна сметка ще доведе до по-нататъшна агресия от страна на Русия, което ще има тежки последици, пише New York Times.

„Смятам, че подкрепяте или Украйна, или Русия“, каза той на пресконференция в Отава малко след като преди това говори пред канадския парламент. „Като отслабвате подкрепата за Украйна, вие засилвате Русия“, и добави, че историята показва последствията от засилването на Русия, без да уточнява дали има предвид победата над Германия във Втората световна война.

„Свобода, демокрация и човешки права: за тях трябва да се борите“, каза той в речта си пред съвместното заседание на Камарата на общините и Сената на Канада. Събитието бе очаквано с голям ентусиазъм от украинския президент и първото му посещение в страната след началото на специалната военна операция през февруари 2022 г. Публиката, която включваше гости и депутати, многократно прекъсваше Зеленски с бурни аплодисменти.

Президентът на Украйна благодари на Канада за нейната военна и хуманитарна помощ, както и за подкрепата ѝ за влизането на Украйна в НАТО. Той също така призова западните държави да конфискуват руски активи и да ги използват като обезщетение за Украйна.

След като говори пред парламента, Зеленски се срещна с министър-председателя Джъстин Трюдо, който е особено силен поддръжник на Украйна. Неговата страна има най-голямото население от емигрирали украинци след Русия – около 175 000 украинци са намерили убежище в Канада от началото на войната. До сега правителството на Трюдо е предоставило около 3,7 млрд. долара финансова помощ на Украйна и още 1,3 млрд. долара военна помощ.

„Президент Зеленски, вие и украинският народ държите в равновесие реда, основан на правила. Вие сте на фронтовата линия, а не само в борбата за Украйна“, каза Трюдо.

Премиерът обяви, че Канада ще разшири помощта си, като добави 50 бронирани автомобила канадско производство, включително някои, които ще бъдат оборудвани като полеви линейки – помощ, която ще струва около 480 млн. долара. Г-н Трюдо заяви на пресконференцията след срещата, че предварително обявената военна помощ в размер на 370 млн. долара ще включва обучение на пилоти и екипажи за поддръжка на изтребителите F-16, които Украйна получава от Дания и Нидерландия, 35 безпилотни летателни апарата с камери с висока резолюция, поддръжка на танкове и боеприпаси за стрелково оръжие.

Трюдо заяви, че Канада също така работи с други индустриализирани държави от Г-7 за проучване на по-нататъшни конфискации на руски активи, включително 200-300 млрд. долара в западни банки, които принадлежат на Руската централна банка.

След срещата си с Трюдо, Зеленски отпътува от Отава за Торонто, където му предстоеше частна среща с бизнесмени.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!