Пламен Пасков за издадения от Завет Сборник на Ботев: България е там, където има един българин и който се труди и работи за България

Д-р Пламен Пасков, който винаги е изразявал своята позиция по важни обществени и политически теми, сподели пред КритичноБГ впечатенията си от организацията и представянето на реализирания Исторически сборник по математика от Сдружение „Завет“ в Лондон. Той и други изтъкнати общественици бяха гости на мероприятието.

Ето, какво каза той:

Първо, бях изненадан, при това – многократно, и почти изключително единствено и само в положителна посока. Нашенците във Великобритания заедно с нашенци в България са се организирали и за свършили наистина едно чудесно българоугодно родолюбиво и детелюбиво дело.

Създали са помагало за 2-4 клас, което наистина е съчетало, при това – хармонично, българската история през математика и/или и обратното.

Когато в началото ми разказваха, че това било идея на Ботев, че така смятали да го направят, кои са им помощниците и консултантите в главата ми не можа да се формира никаква ясна представа. Когато обаче го видях на място, за кой ли път разбрах, че е не само гениално просто, а е даже очевидно, само дето за мен и страхувам се и други като мен остана невидимо и неведомо…до 20.01.2024.

Досрамя ме, при това истински. Първо, че късно разбрах за това начинание, и второ, че фактически не съм допринесъл с нищо за него. Българската общност /именно – общност/ във Великобритания е може би около 50-100 човека от не по-малко от 500,000 емиграция там. Ако на някой му се струват малко, нека провери в България – процентът на дейните, които наистина са организирани за общо дело и опъват каиша в посока спасяване на България и децата ни са комай далеч по-малко.

Картинките в помагалото са нарисувани от дете със смесен произход, с майка полякиня, баща българин, родена и израстнала в Лондон, но съвсем очевидно обичащо България и българското и е впрегнала чистосърдечно целия си талант и усърдие за да сътвори картинките на бележитите българи, участници в историческите задачи по математика. Отделно за създаването са помогнали и проф. Нина Дюлгерова, проф. Андрей Андреев /въпреки здравословните си проблеми дойде и се представи изключително достойно/ и още много други нашенци от мъглявия Албион и Татковината. Учебното помагало е изпълнено с безупречно качество – не са пестени средства за твърда корица, качествена полиграфия и отлична хартия. Удоволствие да го гледаш, разлистваш и четеш.

Единственото, за което аз лично съжалявам, е че моите 3 щерки са вече израстнали възрастта 2-4 клас, но ще се постарая да се запася, за да раздам на приятели и познати с деца в подходящата възраст. Приятно ме изненада и българското посолство в Лондон. Първо с това, че ни оказаха 100% съдействие за всичко, въпреки, че подкрепата за родолюбиви начинания не се вписва в официалния профил на днешните Министерства на външните работи. Второ с вида и поддръжката си: отвън отлично поддържана строго викторианска сграда, отвътре, още от първата стъпка след входната врата си в България – в нещо средно между възрожденски къщи и/или стари градски, но пак български къщи. Българското е направено с вкус, цвят, с хубави материали, и с български картини и сюжети. Нямаш никакво съмнение – в България си!

Освен начинанието на задругата Завет за това учебно помагало бяха обсъдени и други текущи и неуморни почини на организираните нашенци там. Например – възстановяване на училището в Бъзовец. Много е важно да се отбележи, че зад всички разходи, усилия и време, положени и вложени от нашенците по тези направления няма никакво НПО, никакво финансиране отвън, или „държавна подкрепа“, каквото и да значи това в наши дни.

Всичко е сами, и „с малко помощ от моите приятели“, почти като Ринго Стар на времето. Мога да пиша и описвам още много, но не искам да злоупотребявам с вашето и търпението на Вашите читатели. За завършек: България е там, където има един българин и който се труди и работи за България. Следователно, Лондон и значителна част от Албиона е България също. Такова е моето твърдо убеждение, основано на ярки и незабравими впечатления.

Д-р Пламен Пасков

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!