Йеменските хути: Ще потопим израелските кораби в Червено море и на всяко друго неочаквано място

Въоръжените сили на Йемен, контролирани от групировката хути, възнамеряват да атакуват всички израелски кораби в Червено море – както плаващите под израелски флаг, така и тези, които са собственост или се управляват от израелски компании, се казва в изявление на армията, цитирано от управлявания от хутите телевизионен канал Al Masirah.

В изявлението се призовават всички държави по света да отзоват своите граждани, работещи като членове на екипажите на тези кораби; да избягват да извършват превози, използвайки тези кораби, или да влизат в каквато и да е комуникация с тях; и да инструктират своите кораби да стоят настрана от тези идентифицирани кораби„, съобщава телевизионният канал изявлението на армията.

Военните нарекоха действията си отговор на „отвратителната израелско-американска агресия в ивицата Газа„.

Източник на „Ал Масира“ от йеменските военноморски сили заяви, че те са способни да атакуват израелски кораби както в Червено море, така и „на всяко друго неочаквано място„, независимо дали се насочват към палестинските територии или към друга държава.

Ал Хадат цитира източници, според които хутите са превзели израелския товарен кораб Galaxy Leader с 22 души на борда. Според канала на борда няма израелци, но собственикът на кораба е израелски гражданин.

Лидерът на йеменските хути Абдел-Малек ал-Хуси заяви на 10 октомври, три дни след като Хамас нападна Израел, че групировката ще изстреля ракети и безпилотни самолети, ако САЩ се намесят пряко в конфликта между Израел и Газа.

На 19 октомври Пентагонът съобщи, че американски разрушител в Червено море е прихванал три ракети и няколко безпилотни самолета, изстреляни от Йемен и потенциално насочени към Израел. През ноември имаше няколко йеменски ракетни нападения срещу Израел.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!