Тунис – море от цветове. От оживените пазари до музея Бардо с изящни мозайки

Адриана Русенова за КритичноБГ

Освен красивите плажове и луксозни хотели и заведения, Тунис може да предложи редица културни забележителности. Един от най-впечатляващите музей е Бардо. Той се помещава в стар дворец, построен през 13 век за Хафсидите. По-късно сградата е превърната в музей.

Музеят е известен с голямата и изящна колекция на мозайки. Експозицията обхваща части от културата на праисторическия, римския, ранно християнския и ислямския период от историята на Тунис. Създаването на многоцветни пейзажи и изображения от мозайки е част от културата на Тунис. Комплексът съхранява и едни от най-красивите скулптури и статуи в страната.

Тунис е бил централната част на Римска Африка, така че най-ранната истинска мозайка в света, датираща от 5 или 4 в. пр.н.е., е била открита близо до Картаген. Според изследователи това показва, че картагенците, а не римляните, са изобретили тази форма на изкуство.

Мозайките толкова се разпространяват, че скоро започват да намират различни приложения. Най-впечатляващи са картините от многоцветни пейзажи и портрети, в които обемът е бил предаван чрез градация на цветовете, а композициите стават все по-сложни. Използват се напълно естествени багрила, което е съхранило цветовете и до днес.

Пищните зали на двореца допълват усещането за величие. Несъмнено най-красивата изложба е тази на мозайки от римско време, като много от тях са пренесени тук от близкия Картаген.

Музеят трудно се обикаля набързо. Само, за да спрете пред най-важните експонати и да се възхитите на красотата на произведенията, отнема няколко часа.

Музеят Бардо е наистина прекрасен и си заслужава да му отделите време, да усетите атмосферата на Тунис и да се доближите до вековната култура и историята на страната.

Историята на Тунис е толкова богата, че е трудно да се разкаже накратко. Това е древна страна. Има съхранени паметници на 10 хил. г. пр.н.е. От тук са минали много племена и народи, но като чели най-голямо значение имат финикийците. Повече ще ви разкажа в Професия турист.

Какво да си купим от столицата Тунис?

Това е изключително красив и оживен град – модерни магистрали, удобен градски транспорт, луксозни хотели, ресторанти и плажове, страхотни стадиони и музеи, университет, който по възраст може да си съперничи дори с Оксфорд.

Старият център на Тунис представлява средновековен град с тесни улици, джамии, пазари и магазини. Красиви сгради описват като лабиринт пътя, по който да вървят туристите.

Не се учудвайте, че никъде няма цени. Самите търговци преценяват каква сума да ви кажат, в зависимост от това на какъв език ги питате, как изглеждате и дори колко сте любезен и отзивчив.

И тогава започва пазарлъкът. Започват да ви разпитват откъде сте, харесва ли ви Тунис, за първи път ли идвате, като между другото си разменяте различни суми за предлаганата стока. Ако сте по-настойчиви, можете да смъкнете първоначалната цена до 70%.

А тук определено има какво да си купите за спомен. Препоръчваме традиционните мозайки, дрехи и покривки от чист памук, както и билковите масла и козметика. Те помагат при различни кожни раздразнения и мускулни възпаления, както и за подхранване на коса и кожа. Чантите от камилска кожа също са добра покупка.

Вижте повече в Професия турист:

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!