Стана ясно кой е поканил нацисткия войник да поздрави Зеленски в канадския парламент

от Лазар Лазаров

Спомняте ли си миналата година, когато нацист от Waffen-SS беше аплодиран в канадския парламент пред украинския президент Зеленски? Оказва се, че поканата наистина е изпратил канадският министър-председател Джъстин Трюдо, пише Modernity.

Kанадският председател на Камарата беше принуден да подаде оставка след инцидента, при който 98-годишният украински войник от SS Ярослав Хунка беше аплодиран и почетен, като Трюдо отказа да поеме каквато и да е отговорност, припомнят от Modernity.

Трюдо на практика пожертва Антъни Рота, а лидерът на опозицията Пиер Полиевр отбеляза, че „на канадците им е омръзнало от министър-председател, който никога не поема отговорност за нещата, които се случват под негово ръководство„, като добави, че „той винаги намира някой друг, когото да хвърли под автобуса“, и попита председателя на Камарата: „Вие ли сте този човек?“

Изглежда e без значение, че Трюдо лично се среща с нациста преди събитието в парламента:

След инцидента Трюдо не се появява в парламента, а подчинените му се опитват, но не успяват, да изтрият от историята всички данни за нацисткия скандал.

Сега The Globe & Mail съобщава, че „Трюдо е поканил Ярослав Хунка, украинския ветеран от Waffen-SS, който получи двойни овации в Камарата на общините по време на посещението на Владимир Зеленски, на прием, който е организирал в чест на украинския президент същия ден“.

„Хунка не присъства на приема в Торонто, но поканата му от министър-председателя за събитието с украинския президент повдигна нови въпроси за това кой е одобрил присъствието на ветерана от Waffen-SS и дали неговият произход е бил проверен“, продължава материалът на The Globe & Mail.

Освен това в статията се отбелязва, че поканата е изпратена до нациста по имейл със заглавие „Покана от министър-председателя на Канада – 22 септември 2023 г.“ Имейлът гласи: „Уважаеми Ярослав Хунка, многоуважаемият Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада, има удоволствието да Ви покани на специално събитие. То ще се проведе в петък, 22 септември 2023 г., от 20:30 ч. в Торонто, Онтарио.“

Hunka е част от 14-та дивизия Waffen-SS Галиция, съставена от украински доброволци през 1943 г. от Хайнрих Химлер, ръководител на SS. Членове на отряда се заклеват във вярност на Хитлер, като много от тях заживяват свободно в Канада след края на войната, пoясняват от Modernity.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!