След израелския удар срещу Сирия, Близкият изток е в очакване САЩ ще ударят Иран

от Лазар Лазаров

Sky News Arabia съобщи в петък сутринта, че големи американски удари срещу цели, свързани с Иран, могат да започнат до часове, а NBC отново писа, че планът на Байдън за контраудар в отговор на убийството на трима американци през миналия уикенд се очаква да се развива в продължение на дни и може би дори седмици. 

Спекулациите относно обхвата на очакваните атаки се увеличават с всеки изминал ден, в който няма удари. Нощната израелска атака срещу части от Дамаск предизвика първоначални предположения, че може да е началото на американската операция, но се оказа поредният израелски „еднократен“ удар по Сирия, пише ZeroHedge.

Според сведенията мишена е бил южен квартал на сирийската столица, в резултат на което е загинал съветник от Иранската революционна гвардия. През последните седмици се наблюдава нарастване на броя на израелските операции, чиято цел е убийството на ирански командири в Сирия.

Смъртоносната израелска атака е знак за това, което неминуемо ще се случи с по-голямата, широкообхватна операция на САЩ, която се очаква да се проведе в части от Сирия и Ирак, подчертава ZeroHedge.

В отговор на това президентът на Иран Ебрахим Раиси отправи предупреждение, като заяви, че Техеран е готов да „отговори решително“ на всеки, който се опитва да изнудва страната. „Ние няма да започнем война, но ако някой иска да ни тормози, ще получи твърд отговор“, отбеляза той в телевизионна реч.

„Преди, когато те (американците) искаха да разговарят с нас, казваха, че военният вариант е на масата. Сега те казват, че нямат намерение да влизат в конфликт с Иран“, заявява Раиси и добавя: „Военната мощ на Ислямската република в региона не е и никога не е била заплаха“.

Представители на американската отбрана неведнъж са заявявали, че времето е основен определящ фактор по отношение на времето на предстоящите удари…

Междувременно бяха разпространени съобщения, че Иран вече е изтеглил висшите си офицери от Сирия. Това накара някои лидери на Конгреса да критикуват администрацията на Байдън, че твърде много е телеграфирала за ударите, заявявайки, че забавянето във времето и съобщенията в медиите са позволили на Иран и неговите пълномощници да се подготвят. 

По време на брифинг в четвъртък министърът на отбраната Лойд Остин беше попитан дали САЩ не са отправили твърде много предупреждения, като на практика са позволили на лидерите да се върнат в Иран. Той по същество избегна въпроса, като заяви: „Ще предприемем многостепенен отговор.“

АФП съобщи, че в Ирак проиранското движение Ал-Нуджаба и свързаните с него милиции обещават да продължат атаките срещу американските войски, независимо от военния отговор на Вашингтон в региона.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!