Шест бебета са починали в Ал Шифа заради недостиг на гориво. Очакват още десетки

Шест бебета са починали в Ивицата Газа заради недостиг на гориво в болниците. Палестински лекари предупредиха, че 36 новородени ще умрат, ако не получат спешно лечение.

От Световната здравна организация съобщиха, че най-голямото здравно заведение в анклава – „Ал Шифа“, вече не функционира.

От Хамас твърдят, че в северната част на палестинския анклав болниците вече не работят. Вашингтон втвърди тона към Тел Авив. От Белия дом заявиха, че не искат да виждат престрелки в палестински болници.

Болницата „Ал Шифа“ в Газа, 3 ноември 2023 г.

В петата седмица от войната между Израел и Хамас основната битка е за „Ал Шифа“ – болницата гордост на Ивицата Газа. Тел Авив твърди, че здравният комплекс не е военна цел, но под болницата се намирал команден център на Хамас.

Израелски танкове не спират да настъпват към здравния комплекс. Палестинци съобщават за ожесточени сражения край сградата. От дни никой не може нито да влезе, нито да излезе от болницата. А мъртвите няма къде да бъдат погребани.

В Шифа има толкова много мъртви хора, че медицинският екип не може да се справи с тях. В болницата има палатка с трупове. Бездомни кучета разкъсват мъртвите„, заяви д-р Мохамед Кандил, директор на Спешното отделение.

По данни на палестинските здравни власти около 600 пациенти в „Ал Шифа“ са в много тежко състояние.

„Призоваваме Египет да изпрати линейки към болницата „Ал Шифа“, за да може тези пациенти да бъдат евакуирани безопасно“, допълни д-р Мохамад Кандил.

Освен пациентите от началото на войната около 2500 души са намерили убежище в болницата „Ал Шифа“.

„По коридорите на „Ал Шифа“ е пълно с боклуци и отпадъци. В отделенията няма вода. Липсата на ток заплашва със смърт пациентите, медицинския персонал, както и всички, които са намерили подслон в болницата„, коментира д-р Мохамед Закут, Министерство на здравеопазването в Ивицата Газа.

От началото на войната в „Ал Шифа“ са се родили около 40 недоносени бебета. В събота израелската армия обяви, че ще помогне новородените да бъдат евакуирани. Досега обаче те не са преместени.

Палестинските лекари казват, че на този етап няма безопасни маршрути и че за евакуацията е необходимо специално медицинско оборудване. Правителството в Тел Авив съобщи, че мналата нощ израелски войници са доставили 300 литра гориво на 300 метра от „Ал Шифа“.

„Командването на Хамас чрез здравното министерство в Газа попречи на болницата да получи горивото“, каза още Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

С 300 литра гориво може да бъде захранен само един от генераторите и то за не повече от половин час, коментираха от болницата. Палестински лекари твърдят, че за да работи „Ал Шифа“ в нормален ритъм са необходими около 24 хиляди литра гориво на ден.

Предположенията на военните експерти са, че през следващите дни Израел ще се опита да установи контрол над „Ал Шифа“. В отговор от Хамас ще използват лекари и пациенти като жив щит. Никой обаче не се наема да прави прогнози за цената, която цивилните ще платят в битката за „Ал Шифа“.

Източник: БНТ

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече