Североизточна Австралия е под вода. Хората по покривите, крокодили плуват между къщите им. ВИДЕО

Бедстващи австралийци се спасиха на покрива на болница, след като внезапни наводнения заляха североизточната част на страната, а бушуващите води напълно прекъснаха пътища и вкараха крокодили в градовете, пише ТRTworld

В понеделник бяха съобщени щети по крайбрежната ивица, която се простира на около 400 км в северната част на Куинсланд. 

Полицията съобщи, че през нощта спасителните екипи са евакуирали повече от 300 души, а военни хеликоптери са изпратени в помощ на наводнените райони, откъснати от света.

Метеоролозите предупреждават за още порои.

Ковчежникът на Куинсланд Камерън Дик е категоричен, че разразилото се бедствие ще струва „милиардни“ за щата.

Девет души, сред които и седемгодишен пациент, се сгушиха на безопасно място през нощта на покрива на болницата в Вуджал, където живеят предимно аборигени. Местен жител разказва пред националната телевизия ABC, че центърът на града е „море от мръсна вода и кал. Сега в тази вода плуват крокодили“, добави той.

Полицейският комисар на Куинсланд Катарина Карол заяви, че наводненията вероятно ще вкарат „крокодили“ в жилищните райони. „Спомняте си, че от предишни подобни навоснения сме имали акули и крокодили“, каза тя пред репортери.

Служители от отдела за опазване на дивата природа в селския град Ингам използваха ласо, за да уловят крокодил, който се плуваше във водите до къщите.

Щатът Куинсланд е връхлетян от разрушителни ветрове и проливни дъждове след тропическия циклон „Джаспър“, който нахлу край Коралово море в края на миналата седмица.

Туристическият център Кернс е почти изцяло заобиколен от наводненията, които са откъснали основните магистрали, водещи към града със 150 000 души население. В покрайнините на Кернс местните жители използваха въжета, за да спасят безпомощния добитък, отнесен от потоците.

Водата от наводненията се удря в крилата на самолетите, паркирани на международното летище в Кернс.

„Това ниво на валежите е ново“, заяви премиерът на Куинсланд Стивън Майлс пред репортери в понеделник.

„Разположихме буквално всички лодки, с които можехме да се сдобием в Кернс, за да евакуираме тези, които не можеха да се спасят сами.“

Майлс заяви, че властите започват да се притесняват за намаляващите запаси от чиста питейна вода, като призова хората да пестят „колкото могат“.

Австралийските военни използваха два тежкотоварни хеликоптера „Чинук“, за да превозят доставки и персонал до засегнатите от наводненията градове.

Полицейският комисар Карол заяви, че властите са благодарни на властите, че досега не са забелязали смъртни случаи или сериозни наранявания по време на извънредната ситуация.

Изследователите многократно са предупреждавали, че изменението на климата засилва риска от природни бедствия като пожари в храстите, наводнения и циклони.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!