САЩ: Нямаме „вълшебно гърне“ за пари за Украйна. Кога свършват изцяло парите?

Конгресът на САЩ, законодателен орган на правителството

„САЩ не разполагат с „вълшебно гърне“, от която би могло да се вземе помощ за Украйна без решение на Конгреса за допълнително финансиране.“

Това заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви това на брифинг на 19 декември, пише Известия.

говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър

Не разполагаме магическо гърне, от която бихме могли да продължим да черпим, ако Конгресът не приеме този законопроект„, каза той.

Съобщава се още, че на САЩ не са останали други източници на финансиране в помощ на Украйна, освен бюджетните кредити, които очакват одобрението на Конгреса.

Абсолютно сме готови да подкрепим допълнително финансиране за Украйна. Но ни остава да ѝ предоставим един пакет помощ, след което ще изчерпим възможностите си за предоставяне на допълнителна помощ. Вярвам, че този въпрос ще бъде поставен пред Конгреса на САЩ, на когото ясно заявихме исканото от президента допълнително финансиране за Украйна да бъде одобрено„, добави Милър.

На 18 декември, информационна агенция „Блумбърг“, излезе с новина позовавайки се на писмо на Майкъл Маккорд от Пентагона до членовете на Конгреса на САЩ, в което съобщава, че средствата на Министерството на отбраната на САЩ, които отиват за попълване на изпратените в Украйна оръжия, ще свършат до 30 декември.

Според агенцията, оставащият бюджет, който според разчетите на Пентагона се оценява на 1,07 млрд. долара, ще бъде използван за закупуване на различни оръжия и оборудване. По-голямата част от сумата – 635 млн. долара – ще бъде изразходвана за закупуване на ракети, 210 млн. долара – за резервни 155-милиметрови осколочни снаряди М795, взриватели, прахове и различни видове пушек. Ще бъдат извършени и други покупки.

На 14 декември координаторът на Белия дом по стратегическите комуникации Джон Кърби упрекна републиканците, че са оставили Украйна без помощ, като са излезли в новогодишна ваканция и не са постигнали съгласие по искането за нов пакет военна помощ.

На 6 декември републиканците блокираха Сената да разгледа искането на Белия дом за отпускане на средства за Украйна, Израел и други нужди. Те настояват за промени в подходите към сигурността на границите в замяна на отстъпки по законопроекта. На 10 декември Белият дом заяви, че на САЩ са останали 1 млрд. долара за попълване на собствените им запаси от оръжия, които се изчерпват поради редовните доставки за Украйна.

Западните държави увеличиха военната и финансовата подкрепа за Киев на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която беше обявена от руския президент на 24 февруари 2022 г., след като ситуацията в региона се влоши поради обстрел от страна на украинските военни. Напоследък обаче Западът все по-често говори за необходимостта от намаляване на подкрепата за Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!