Politico: Гласуването на финансова помощ в Сената за Украйна е пред провал

Гласуването в Сената на Конгреса на САЩ по въпроса за отпускането на средства за подпомагане на Украйна най-вероятно ще се състои на 6 декември, но практически няма шанс за приемане на  законопроекта поради позицията на републиканците. Това съобщи в понеделникото издание на „Политико“.

Лидерът на мнозинството в Сената на Демократическата партия Чък Шумър предприе стъпки за „насрочване на гласуване в сряда, което е почти сигурно, че ще се провали поради факта, че преговорите за сигурността на границата [САЩ-Мексико] са в застой.“

Вашингтонската администрация и демократите очакват да бъде одобрен пакет за спешно финансиране, който включва над 61 милиарда долара помощ за Киев. Републиканците обаче искат да обвържат помощта за Украйна с финансиране за сигурността на границата с Мексико, за да ограничат нелегалната миграция.

Белият дом: Финансовата помощ на САЩ за Украйна няма да бъде безкрайна

Ръководителят на Службата за управление и бюджет на Белия дом Шаланда Йънг изпрати писмо до американските законодатели по-рано в понеделник. В него тя предупреждава, че до края на календарната година Съединените щати ще изчерпят напълно ресурсите си за оказване на помощ на Украйна, ако законодателите не одобрят проекта за финансиране, поискан от администрацията.

Администрацията на Вашингтон изпрати искане до Конгреса през октомври за допълнителни големи бюджетни средства през фискалната 2024 година, която започна на 1 октомври в Съединените щати, основно за подпомагане на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в Азия. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента на САЩ Джо Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Няколко републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса наскоро публично се обявиха против продължаването на финансовата помощ за Киев.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!