Питър Шиф: Американката икономика може ВЕЧЕ да е в РЕЦЕСИЯ!

от Лазар Лазаров

Последните данни обнадеждават мнозина за американската икономика. Но според икономиста Питър Шиф  тя може би вече е в рецесия, пише ZeroHedge. КритичноБГ уточнява, че Питър Шиф е глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop и глoбaлeн cтpaтeг в Еurо Расіfіс Саріtаl

Рецептата за растеж на БВП е рецепта за катастрофа. 

„Големият фактор, който движи БВП, е увеличението на държавните разходи. А откъде правителството взема тези пари? То ги взема назаем! Това не е рецепта за икономически растеж – това е рецепта за катастрофа!“ заявява Шиф.

Увеличаването на разходите доведе до огромно нарастване на държавния дълг и задълженията. Държавният дълг на САЩ в момента възлиза на 34,1 трилиона долара. Общите нефинансирани пасиви достигат стотици трилиони, най-вече от социално осигуряване и здрави осигуровки, отбелязва материалът.

„През 80-те и 90-те години на миналия век все още се преструвахме, че ще направим нещо по отношение на правата – за социалното осигуряване, за здравеопазването, че ще се положат някакви усилия да се реши проблемът, преди да е избухнал… В момента никой не вярва, че ще направим нещо, за да спрем бомбата да избухне. Всъщност тя вече е избухнала. Вече сме преминали границата“, смята икономистът.

Социалното осигуряване в САЩ официално е сринато. Доверителните фондове за социално осигуряване сега ликвидират своите парични активи, което води до огромно нетно източване на държавната хазна на САЩ, твърди материалът.

„[Източването] става все по-голямо всеки ден, тъй като все повече хора се пенсионират доброволно или неволно и повече хора просто напускат работната сила и спират да плащат данъци“, коментира Шиф.

Той обяснява, че много роли се заменят с изкуствения интелект и инструменти за автоматизация, които не помагат на фонда за социално осигуряване.

„Предвид факта, че имаме тази огромна дупка в социалното осигуряване, ние кървим – имаме огромен дефицит, който излиза извън контрол“, добавя Шиф.

Той предвижда пълно изчерпване на резервите за социално осигуряване през следващите няколко години.

Производственият индекс на ФЕД Филаделфия е отрицателен през 18 от последните 20 месеца, което е тъмна епоха за производството, подчертава икономистът.

Всичко това повдига въпроса:

„Как може да се говори за икономика в страхотно състояние? Колко здрава може да бъде икономиката, когато жизненоважна част, секторът за производство на стоки, е в рецесия от почти две години?“

„Инфлацията ще се повиши, тя ще отслаби икономиката. Възможно е да станем свидетели на по-значителен обрат. Може би дори ще накараме правителството да се завърне и официално да признае, че сме в рецесия“, заключва Шиф.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!