КЪРВАВА ТРАГЕДИЯ В ИРАН. Взривове убиха над 100 човека! ВИДЕО

Няколко експлозии избухнаха на 3 януари в провинция Керман в Югоизточен Иран. Нападението беше извършено на годишнината от смъртта на иранския военен лидер Касем Солеймани, близо до мястото на погребението му. В резултат на това загинаха повече от 100 души, включително шест деца, пише Известия.

Какво се случи в иранския Керман
Първата експлозия е избухнала в 15:04 местно време. Вторият – след 13 минути. Експлозии се чуха близо до джамията Сахиб ал-Заман, докато процесията се движеше по пътя към гробището.

Гробището е известно с погребението там на генерал-лейтенант от иранската армия Касем Солеймани, командир на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC). От 2012 г. той помогна на правителството на Башар ал-Асад да обърне хода на гражданската война в Сирия и да отвоюва стратегически градове и територии от терористични групи.

Солеймани беше убит преди четири години, на 3 януари 2020 г., при американски въздушен удар. Пентагонът заяви, че атаката е била разрешена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, за да „защити персонала на САЩ в чужбина“. По-късно главният прокурор на САЩ Уилям Бар нарече убийството на Солеймани законно .

Според очевидци експлозиите в Керман близо до гроба на военен са били инициирани от двама атентатори самоубийци. По-късно иранската агенция Tasnim съобщи, че преди това взривните устройства са били в чанти и са били задействани дистанционно.

Експлозиите в Керман убиха над 100 души
Към момента се знае за 103 загинали и над 140 ранени. Много от ранените са в критично състояние. Според местните медии голям брой жертви са причинени от тълпи от хора и блъсканица в резултат на опитите да се напусне епицентърът на експлозията.

Към мястото на инцидента са пристигнали линейки. Ранените са откарани в лечебни заведения. Броят им продължава да расте. По-рано медиите съобщиха за най-малко 20 жертви.

Всички хора вече са евакуирани от пътя. Силите за сигурност следят ситуацията.

Съобщава се за експлозии на събитие близо до гроба на генерала от Корпуса на гвардейците на ислямската революция Касем Солеймани. Най-малко 103-ма убити на събитието по случай четвъртата годишнина от смъртта на Солеймани, предава Al Jazeera.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!