Иван Спиридонов: Изкуственият интелект вече унищожи човека творец! Това може напълно да обезсмисли съществуването ни!

Ива Спиридонов, Фейсбук

от Лазар Лазаров

Напоследък новините и информацията за успехите в разработване на изкуствен супер интелект заемат значителна част от новините и от коментарите в медиите и социалните мрежи.

Наистина малко хора, обаче осъзнават пред каква огромна опасност е изправено човечеството.

Някои изобщо не искат да знаят за какво иде реч, просто защото когнитивните им способности са нищожни и темата за мислещи машини им е прекалено сложна и неразбираема. Други донякъде разбират, но приемат настъплението на изкуствения интелект като някакъв взрив на техническия прогрес. Те обикновено са изпаднали в детински възторг технократи, които изобщо не искат да си задават въпроси (или не могат) относно невидимите опасности от настъплението на машините.

Отделна част са хората от бизнеса. Те също не си задават подобни въпроси, тъй като съзнанията им са замъглени от видимата възможност за печелене на още и още пари, от възможната замяна на колкото се може повече мрънкащи и недоволни работници с безропотно вършещи работата си умни машини.

Опасността от масови съкращения във всички сектори на икономиката и замяната на човешки труд с машинен вече е видима. И това се отнася не само за решаване на задачи в маркетинга, финансите или управлението на бизнеса, а също и за физическия труд и дори за дейността на инженери, лекари, архитекти или университетски преподаватели. Тяхната работа скоро ще може да се върши от машини. Изобщо- в почти всички сфери на икономиката от хора няма да има нужда. Това е ясно. За ненужни хора и бъдещето на труда се говори и пише поне от 30 години.

Също не малко е говорено и писано за опасността свръхинтелектът да ни унищожи, защото може да види в нас конкуренти. Не е изключено и свръх умните машини някога да гледат на човешката популация като “рак на земята”, който трябва да бъде опериран или като на низши и глупави “замърсители на планетата”.
Съвсем малко, обаче са мислещите хора, осъзнаващи същността на друга страшна опасност, далеч по-ужасна от описаните.

Същинският проблем, за който тепърва започва да се мисли сериозно, е че дори и да не ни унищожи, дори да ни превърне в излежаващи се мързеливци, гледащи единствено собственото си удоволствие, изкуственият интелект може да обезмисли човешкото съществуване, да ни направи ненужни на себе си и на останалите хора.

Това може да се случи много скоро, дори и преди унищожаването на човешкия труд, ако мислещите машини отнемат способността ни да творим, ако унищожат човека творец и човешкото творчество. .
Хиляди години човешкото творене във всичките си аспекти е било локомотив на цивилизацията. Независимо дали става дума за философия, техника, белетристика, музика, кино, живопис, естествени или хуманитарни науки, хората творци са движели света напред.

Днес реално сме изправени пред страховитата опасност изкуствения интелект да унищожи необходимостта да създаваме нови творби и да я замени с измислени и направени от него технократско-съвършенни сурогати.

Ще дам няколко примера. Наскоро Амазон пусна онлайн курс “само за 200 $” на тема „Как да създадем книга за 1 ден с помощта на изкуствен интелект без никакви технически умения.“

За какво иде реч? Амазон предлага изкуствен интелект да ви напише книга, тази книга да е с гарантирано големи продажби и т.н. И това е съвсем реална възможност, защото ИИ ще проучи за минути коя тема ще е най-интересна за читателите, кой стил на писане е най-разбираем и дори какъв шрифт и корица ще са най – подходящи. После ще прегледа милиони страници за минути и от тях ще извлече най-подходящото за новата книга.

Такава книга ще е почти съвършена. Много малко ще могат да разберат, че не я писал автор човек. Емоции и субективност на автора? Машината и това ще изучи и използва.

Подобна е вече ситуацията с музиката, изобразителното изкуство или дизайна. Наскоро лабораторията OpenAI представи своя „умен софтуер“ DALL-E, който може да рисува уникални и много красиви дигитални картини, на база на зададено просто текстово описание. За целта „художникът“ използва технологии за машинно обучение. При това картините са напълно неразпознаваеми от творбите на истински художници.

В музиката нещата също се променят. Нова разработка на Google е MusicLM. Това е алгоритъм, който може да пише музика също само по текстово описание. Тя може да е във всякакви стилове и с различна тоналност. Програмата може да наслоява инструменти и да подбира правилните от тях, за да получи желаната композиция, да изработва мелодии дори и по запис от свирене с уста или тананикане.

Няма нужда от кой знае колко „човешки мозък“, за да разберем, че „творбите“ на изкуствения интелект съвсем скоро могат да изтикат от съответния пазар реалните човешки произведения на изкуството, науката и културата. В днешните времена на абсолютно неограничен капитализъм „по-съвършените“ машинни картини, филми, книги, песни и дори научни открития ще превърнат настоящите човеци творци в съвсем ненужни на себе и на другите персони, ще ги направи част от сивата човешка маса.

Ако нещо бързо не се промени – общественото устройство или контролът над технологиите, скоро просто няма да има защо да се наричаме човеци. Унищожението на човека творец до голяма степен означава край на човека изобщо.

И отново ще се окаже прав Теодор Качински (Умабомбър), който преди 30 години написа в своя “манифест”
„Ако машините вършат абсолютно всичко… дори елитът да се състои от мекосърдечни либерали…Те ще се грижат само за това, физическите нужди на всекиго да бъдат задоволени… всеки да има някакво хоби, а недоволните да бъдат подложени на „лечение“ за премахване на техния „проблем“.

Разбира се, животът ще бъде толкова безсмислен, че хората ще трябва да бъдат биологично или психологически променени!“

Надявам се повече да разберат! Искрено се надявам!

Иван Спиридонов, Фейсбук

онирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!