Губернаторът на Тексас: Байдън да се учи от Путин

Губернаторът на Тексас Грег Абът обвини президента на САЩ Джо Байдън в нежелание да се справи с вътрешните проблеми на страната и го призова да подражава на руския лидер Владимир Путин. Изявлението на политика беше направено на 1 февруари по Fox News, предава Известия.

Според него Байдън е премахнал мерките, въведени от бившия президент Доналд Тръмп за борба с нелегалната миграция, които спомогнаха за рекордно ограничаване на нелегалните влизания на американска територия за последните 40 години.

Ако президентът [Байдън] се беше занимавал с истински вътрешни проблеми, вместо да се опитва да си играе игри с Путин – от когото, между другото, трябва да се учи, за да работи в интерес на страната си – тогава нещата щяха да са различни“, каза Абът.

Хронология на кризата:

КритичноБГ припомня, че ситуацията на границата ескалира, след като на 12 януари Националната гвардия на Тексас вдигна ограда от бодлива тел близо до границата с Мексико, за да се бори с нелегалната миграция. След като администрацията на Байдън обжалва пред Върховния съд, последният нареди премахването на оградата, но тексаските национални гвардейци не допускат федерални патрули до границата.

На 25 януари републиканските губернатори от 25 щата се обявиха в подкрепа на конституционното право на Абът и Тексас на самозащита, обвинявайки Байдън, че не желае да защитава американските граници от нелегални имигранти. Същия ден вицегубернаторът на Тексас Дан Патрик каза, че Байдън трябва да се „махне от пътя“ на силите за сигурност на Тексас и да не пречи на усилията им да защитят границата с Мексико.

На следващия ден властите на САЩ поискаха Тексас да разреши на федералните агенти достъп до участъка от границата с Мексико , за да демонтират инсталираните бариери, а прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер нарече действията на Абът за защита на южната американска граница опасни .

Впоследствие стана известно, че властите на Тексас са извели повече от 102 хиляди нелегални мигранти от тяхна територия в други щати в рамките на операцията Lone Star, започнала през 2022 г. На свой ред Байдън, когато се обърна към Конгреса, обяви заповед за започване на преговори с двупартийна група сенатори за затягане на граничния контрол .

На 1 февруари губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви решението на щата да изпрати около 1 000 местни национални гвардейци в Тексас, за да помогнат в тежката ситуация на границата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!