Газпром с нов исторически рекорд за ежедневни доставки на газ за Китай

Заявката на Китай за доставка на газ чрез „Силата на Сибир“ на 23 ноември отново надхвърли дневните договорни задължения. Руската страна достави всички заявени обеми и постави нов исторически рекорд, съобщава „Газпром“.

На 23 ноември заявлението на китайската страна за доставка на руски газ през газопровода „Силата на Сибир“ отново надхвърли дневните договорни задължения. „Газпром“ достави всички заявени количества и постави нов исторически рекорд за ежедневни доставки на газ за Китай„, се казва в съобщението.

Газпром припомни, че доставките се извършват по двустранно дългосрочно споразумение за покупко-продажба на газ между Газпром и CNPC.

В края на 2022 г. Русия е изнесла 15,5 милиарда кубически метра по газопровода „Силата на Сибир“ за Китай.

Доставките на руски газ за Китай чрез Силата на Сибир през 2023 г. се очаква да достигнат 22 милиарда кубически метра. Газопроводът достига проектния си капацитет от 38 милиарда кубически метра. м се очаква през 2025 г.

Освен това през следващите години общият обем на износа на Газпром за Китай ще достигне 48 милиарда кубически метра газ годишно (поради изпълнението на проект за доставки на газ за Китай по маршрута „Далечния изток“), а като се вземе предвид транзитният газопровод през Монголия – почти 100 милиарда кубически метра годишно, отбеляза по-рано ръководителят на Газпром Алексей Милер.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!