Еманюел Тод: САЩ предпочетоха да унищожат Европа вместо да я спасят. НАТО губи войната

от Лазар Лазаров

САЩ изпадат в нихилизъм и обожествяване на нищото. Говоря за нихилизъм като желание за разрушение, но и на отричане на реалността. Вече няма и следа от религията, но човешкото създание все още е там и се сблъсква с въпроса за смисъла на човешкото съществуване, коментира известният френски демограф и антрополог Еманюел Тод в интервю за „Поан“.

Според него общото между протестантството и комунизма е манията по образованието. „Комунизмът, установен в Източна Европа, разви нови средни класи. И точно тези средни класи по-късно обявиха, че са либералната демокрация в действие и че руснаците са чудовища. Позволявам си с ирония да диагностицирам известна неавтентичност в поведението на средните класи в Източна Европа, защото именно меритокрациите, родени при комунизма, вкараха страните си в НАТО и оставиха своя пролетариат в ръцете на западния капитализъм, като същевременно превърнаха страните си в подчинена периферия, каквато са били между ХVI и ХIХ век“, добавя антропологът.

„Избягването на сближаването между Германия и Русия беше една от американските цели. Това сближаване щеше да подпечата изгонването на Съединените щати от системата на европейската власт. Американците предпочетоха да унищожат Европа, вместо да спасят Запада. НАТО вече губи тази война.

Мисля, че играта на Германия е много по-тънка, отколкото си представяме в момента, защото има стабилност на промишлените, демографски и социологически маси в Европа. Русия и Германия в крайна сметка ще се споразумеят. Мирът ще бъде възстановен. Историята ще каже дали  съм наследник на Маркс и Вебер, взети заедно, или на Уди Алън – което не е толкова лошо“, казва още френският интелектуалец.

Превод: Glasove.com

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!