Екопратеникът на Байдън се скара на репортер в Давос. Попита го – не замърсява ли повече с частиня си самолет?

от Лазар Лазаров

„Пратеникът“ на Джо Байдън по въпросите на климата Джон Кери се сопна на репортер, който го помоли да обоснове въглеродния отпечатък на годишната конференция на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, предава Modernity.

Репортерът на Rebel News Ави Йемини се бори с водачите на Кери. Докато той вървеше към срещата на елита, те се опитваха физически да избутат репортера от пътя и да му попречат да задава въпроси.

„Какъв е въглеродният отпечатък от тези събития всяка година, когато идвате тук?“ Йемини попита Кери, добавяйки: „Мислите ли, че си струва? Селяните плащат за вашите престъпления?“

В отговор Кери отвърна: „Това е глупав въпрос.“

„Наистина ли е? По-глупав ли е от това, че пътувате насам, за да ни го кажете?“, изстреля Йемини в отговор.

„Защо мислите, че сте по-важен?“ продължи репортерът. „Вашият въглероден отпечатък няма значение, но всички останали по света…“

Кери се намеси: „Никой никога не е предполагал това, не си измисляйте глупави въпроси“. „Това, че съм тук всяка година, предполага това“, каза в отговор репортерът на Кери. „А аз направих наистина много…“ започна да протестира той,  преди охранителят му отново да се намеси физически.

Това е основателен въпрос, особено като се има предвид, че повечето от „техни превъзходителства“, присъстващи на срещите на СИФ , летят до Давос и обратно с частен самолет, пише Modernity.

Greenpeace International отбелязва, че изследванията сочат, че през 2022 г. 1040 частни самолета са летели към Давос и обратно, отделяйки толкова въглерод, колкото средно 350 000 автомобила отделят за седмица. От тези полети 38% са летели на разстояния под 500 км.

Летят с частни самолети и след това вечерят „сочно гурме месо“, и в същото време ви казват да ядете буболечки и да се подготвяте за „въглеродни паспорти“, завършва материалът на Modernity.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!