Сарийски с коментар за опита на върхушката да премахне демокрацията, за технофеодализма и края на свободния пазар

от Лазар Лазаров

Под претекст, че се стремим да установим някакъв демократичен ред, върхушката прави точно обратното, като пречи на хората да изповядат своите ценности и възгледи. Това заяви икономистът от БАН доц. Григор Сарийски пред БНР.

„Ако направите запитване каква част от българите искат да бъдат приети мигранти, ще видите, че тези хора са единици, нищожен процент, а тази цена ще я платим всички“, обяснява Сарийски , като се аргументира с изследвания, показващи „какви са ефективните разходи за миграция“. 

По думите му в САЩ са били пуснати 2,5 млн. мигранти, което е довело както до рязък ръст на социалната цена и на публичните разходи, така и до нарастване на престъпленията. „Същото го има във Франция и Нидерландия. Някъде около 17 млрд. плаща на година Нидерландия, за да може социално да осигурява тези хора“, завява Сарийски.

„Която и от кутиите да вземете, там лесно може да намерите повреда. Например в свободния пазар: постепенно се придвижихме от времето, в което пазарът специално на Запад беше наистина свободен през 70-те години, към налагането на една постепенна и много тежка централизация на пазара“, заявява доцентът.

По думите му в момента възникват мастодонти, които Янис Варуфакис нарича технофеодали. Има гигантски технологични компании, които не могат да бъдат заобиколени.

„Де факто това, при тях, което ние разбираме като печалба, започва да се превръща в една феодална рента и  изобщо забравяме да говорим за всякакъв свободен пазар. От там насетне имате изключително тежки регулации и съответно лобистки групи, които успяват да пробият институции, като например Европейския парламент и Европейската комисия, където този процес е абсолютно легализиран. В резултат от работата на европейската бюрокрация плюс представителите на лобистките структури става така, че могат да бъдат облагодетелствани някои от представителите на свръхголемите компании, което означава абсолютно никакви поле за изяви на всички, които са под тях“, отбелязва Сарийски.

Той направи коментар за книгата на Нийл Фъргюсън „Големият упадък“ и даде пример с ограничаване на свободи и права.

„За върховенството на правото направо не знам откъде да захвана, защото то започва постепенно да отстъпва пред създаването на такива структури на влияние още от времето на Първата световна война. Това е процес, който Фъргюсън проследява в тази книга“, казва още икономистът от БАН.

За пример той  даде ограничаването на правата на хората покрай т. нар пандемия. „Ако някой беше казал преди 4 – 5 години, че ще бъде ограничено правото на придвижване, ако нямате зелена карта, имунизация, никой нямаше да повярва и всеки щеше да ни нарече конспиратор, но това стана факт“, обяснява Сарийски.

Източник: БНР

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!