Al Jazeera: САЩ и Европа спират парите за Нигер, заради военния преврат. Обзор

Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а Съединените щати заплашиха да направят същото след военния преврат от тази седмица, докато Африканският съюз призова военните лидери да се върнат в казармите си. Това пише в обзорен материал Al Jazeera.

Командирът на президентската гвардия на Нигер, генерал Абдурахаман Тчиани, в петък се обяви за ръководител на преходното правителство, след като в сряда неговите войници задържаха президента Мохамед Базум.

„В допълнение към незабавното прекратяване на бюджетната подкрепа, всички действия за сътрудничество в областта на сигурността се преустановяват за неопределено време с незабавен ефект“, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в изявление в събота.

Според уебсайта си ЕС е отделил 503 млн. евро (554 млн. долара) от бюджета си за подобряване на управлението, образованието и устойчивия растеж в Нигер за периода 2021-2024 г.

В изявлението на Борел се казва още, че Базум „остава единственият легитимен президент на Нигер“, и се призовава за незабавното му освобождаване и за търсене на отговорност от ръководителите на преврата за безопасността на президента и семейството му.

Борел заяви, че ЕС е готов да подкрепи бъдещите решения, взети от регионалния блок на Западна Африка, „включително приемането на санкции“.

Френското министерство на външните работи заяви, че Франция е преустановила незабавно всички помощи за развитие и бюджетна подкрепа, като настоява за бързо възстановяване на конституционния ред с връщане на Базум начело. През 2022 г. френската помощ за развитие за Нигер е била в размер на около 120 млн. евро (130 млн. долара), а през тази година се очакваше да бъде малко по-висока.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви: „Значителната помощ, която оказваме на хората в Нигер, очевидно е застрашена“.

По-рано първият дипломат на Съединените щати също предложи своята „непоколебима подкрепа“ на сваления лидер на Нигер. В телефонен разговор Блинкен е казал на Базум, че Вашингтон ще работи за възстановяването на конституционния ред след свалянето му по време на преврат, съобщи Държавният департамент в петък.

Блинкен също така „похвали ролята на Базум за насърчаване на сигурността не само в Нигер, но и в по-широкия регион на Западна Африка“.

Коментарите на Блинкен дойдоха, след като по-рано през седмицата той каза на Базум, че подкрепата на Вашингтон за африканската държава без излаз на море ще зависи от нейното „демократично управление и зачитане на върховенството на закона и правата на човека“.

В обръщение по държавната телевизия в петък 62-годишният генерал Чиани заяви, че е поел контрола върху правителството, за да предотврати „постепенната и неизбежна гибел“ на страната.

Върнете се в казармите
Африканският съюз поиска от военните в Нигер „да се върнат в казармите си и да възстановят конституционната власт“ в рамките на 15 дни, откакто са завзели властта.

Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз „изисква от военните незабавно и безусловно да се върнат в казармите си и да възстановят конституционната власт в рамките на максимум петнадесет (15) дни“, се казва в комюнике след заседание в петък, посветено на преврата в Нигер.

Групата заяви, че „осъжда по възможно най-категоричен начин“ свалянето на избраното правителство, и изрази дълбока загриженост относно „тревожното възобновяване“ на военните преврати в Африка.

Преди това Тхиани ръководеше съпротивата срещу неуспешния преврат през март 2021 г., когато войници се опитаха да превземат президентския дворец дни преди полагането на клетва от новоизбрания тогава Базум.

Избирането на прозападния Базум отбеляза първото мирно предаване на властта, откакто Нигер получи независимост от Франция през 1960 г.

Нигер, който граничи със седем африкански държави, включително Либия, Чад и Нигерия, се разглежда от САЩ и бившия колониален владетел Франция като важен партньор за справяне със заплахите за сигурността в региона.

Страната е най-големият получател на американска военна помощ в Западна Африка, като от 2012 г. насам помощта за страната се оценява на 500 млн. долара.

Освен това в страната са разположени над 2000 западни военнослужещи, предимно от САЩ и Франция.

Източник: Al Jazeera

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!