9000 кв. км. дървета са изсечени в Амазония за 1 г. И това е с 20% по-малко от преди

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 22,3 % през 12-те месеца до юли, показват данни на правителството, предаде Ройтерс.

Около 9 001 квадратни километра от Амазонската джунгла – често описвана като „белите дробове на света“ за способността ѝ да поглъща въглероден диоксид – са били изсечени през 12-те месеца до юли, сочат данни на бразилската космическа агенция за научни изследвания Inpe.

За сравнение, според Inpe, 11 568 кв. км. са били изсечени за същия период на предходната година.

Данните, които се получават всяка година от сателита PRODES на Inpe са много по-точни от програмата за мониторинг DETER, която публикува седмични данни.

Унищожаването на Амазония се увеличи по времето на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, който отслаби агенциите за защита на околната среда, което проправи пътя за приток на незаконни миньори, животновъди и заграбващи земи да изсичат горите.

Настоящият президент Луис Инасио Лула да Силва, чийто мандат започна в началото на тази година, е заложил репутацията си в международен план върху възстановяването на системата за защита на тропическите гори и ограничаване на изсичането им.

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!