Израел: Поне 260 младежи убити от Хамас на музикалния фестивал

Говорител на ZAKA, доброволческа група, която се занимава с човешки останки след терористични атаки и други бедствия, потвърди пред израелските медии, че досега е събрала повече от 260 тела от мястото на музикален фестивал в южната част на страната, който беше атакуван от Хамас, пише Фокус.

Много родители на младежи, които присъстваха на рейв партито близо до границата с Газа, отчаяно търсят новини за изчезналите си деца от събота, когато в 6 сутринта бяха нападнати.

Съобщава се, че от тези 260 тела, които са били открити на мястото на фестивала в Южен Израел, има много на чужди граждани, включително американци, германци, канадци и норвежци.

Израелската агенция за търсене и спасяване ZAKA потвърди в неделя смъртните случаи пред държавната телевизия и предупреди, че броят им вероятно ще нарасне.

Празнуващи, присъстващи на нощното рейв парти, бяха застреляни при сутрешна атака от екстремисти.

„Събрахме над 260 тела от партито сред природата. Все още не са събрани всички“, казват от ZAKA.

Кадри показват как празнуващи бягат от фестивала, докато въоръжени мъже откриват огън. Смята се, че редица хора са взети за заложници и прекарани нелегално през границата към Газа.

На страница във Facebook, създадена, за да помогне за издирването на оцелелите, бяха споделени десетки снимки на усмихнати млади хора от Израел и други страни, заедно с техните мобилни телефонни номера.

Във фестивала са участвали артисти от цял свят, заедно с редица местни диджеи. Те са били от различни държави, включително Япония, Франция, Мексико, Бразилия, Швеция, Германия, Великобритания, Унгария и Индия.

Израелският вестник Yedioth Ahronoth изчислява, че 70 процента от участниците са от Израел, докато останалите 30 процента са пътували от други страни, включително САЩ и Австралия.

Стотици, повечето от които младежи, са се опитали да избягат от идващите ракети и стрелбата на палестински екстремисти, според израелски новинарски източници. Видеоклипове, разпространени в социалните медии, показват как присъстващи бягат, крещят и се опитват да напуснат мястото с автомобили. В социалните медии циркулират списъци с имена на присъстващи, които все още липсваха в събота вечерта.

Тогава израелските медии съобщиха, че някои млади израелци са се крили с часове, някои в колите си на мястото на фестивала и че десетки все още се евакуират от израелските сили за сигурност в близките градове и болници.

В група в WhatsApp, посветена на жителите на Южен Израел, няколко души споделиха съобщения, в които твърдят, че са били на фестивала, когато е избухнал хаосът. „Хората бяха застреляни в колите си, докато се опитваха да избягат„, пишат те в коментарите.

Израелските военни казаха по-рано днес пред The Independent, че нямат точни данни за това колко хора са били отвлечени в Газа от фестивала – като споделиха, че „доста значителен брой хора“ са били убити и взети за заложници.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече