Хасан Насрала е жив, но дали Иран не изостави Хизбула в ръцете на Израел?

Редакционен материал на Валентин Кардамски

Въздушна атака от Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Генералният секретар на Хизбула Сейед Хасан Насрала и ръководителят на Изпълнителния съвет на движението Сейед Хашем Сафиедин са невредими и в пълно здраве. Това съобщи иранската осведомителна агенция Tasnim News, позовавайки се на свои източници. Новината идва на фона на сериозни спекулации относно това, дали е жив лидерът на Хизбула след безпрецедентната въздушна атака от страна на израелски военни сили над централата на групировката в петък вечерта. Тогава стана ясно, че след килимна бомбардировка бяха сринати шест сгради на централата на Хизбула до земя в квартал Дахия в Южен Бейрут

Тогава започнаха сериозни спекулации в социалните мрежи, че Хасан Насрала и част от военното ръководство на Хизбула и било убито. КритичноБГ умишлено изчака да се вдигне „пушекът“ на свободните интерпретации, преди да пише, жив ли е или не е Насрала.

По същото време израелското армейско радио даде подробности, че самолетите F-35 са извършили агресията в петък с помощта на бомби-разрушители, а сериозни медии на еврейската държава побързаха да отбележат „щастливата новина“, че Насрала „най-вероятно е загинал“, а българските „официозни издания“ само това чакаха и затанцуваха, около непотвърдената новина с неприкрита радост.

Още тогава израелските медии не пропуснаха да отбележат важната подробност, че държавата била предупредила малко преди нападението САЩ за плановете си, като това явно трябваше да даде в очите на световната общественост легитимност на зловещото действие.

Хасан Насрала, лидер на Хизбула

Хасан Насрала, лидер на Хизбула

Късно снощи и The ​​Jerusalem Post писа: „трудно е да се повярва, че той (Насрала) се измъкна жив от това“, каза израелски служител пред  изданието, добавяйки, че Насрала е бил една от целите на удара. Медията обаче не скрива, че подлага на съмнение твърдението. 

Временният министър-председател на Ливан Наджиб Микати реагира малко след атаката, заявявайки, че международната общност трябва да възпира Израел и да спре „неговата тирания и войната на изтребление, която води срещу Ливан„, пише Tasnim News и допълва, че Микати е заявил, че израелската атака показва липсата на интерес на режима към международните призиви за прекратяване на огъня.

Но откакто се обтегнаха сериозно отношенията между Хизбула и Израел, КритичноБГ нееднократно обръща внимание, че позицията на Иран към назряващия и вече избухнал с пълна сила конфликт е някак декларативна и отнесена.

Атаките на Тел Авив към Бейрут бяха коментирани на ниво говорители на министерства и секретари, а президентът и аятолахът осезаемо отсъстваха с категорична позиция да застанат на страната на проксито си Хизбула.

И статия по темата не закъсня в ливанската медия Lebanon24 под укорителното заглавие „Изоставил ли е Иран Хизбула? Financial Times дава отговор“, която е публикувана в късните часове снощи на 27 септември и по-точно в 22 часа вечерта.

Новината на ливанската медия пише: Financial Times съобщи че „Иран побърза да увери Хизбула в ангажимента си към групировката, след като в редиците ѝ се появиха притеснения относно нейната сдържаност“.

Западното издание допълва, че Техеран се готви да изпрати делегация до Бейрут, за да „разсее опасенията, че не е изоставил „Хизбула“, след поредицата от опустошителни удари, включително най-смъртоносните израелски въздушни удари в Ливан от десетилетия насам.

Един от източниците (от Иран) заяви пред вестника, че Техеран работи, за да „разсее страховете им“, като подчерта, че решението на Иран да не се намесва в подкрепа на „Хизбула“ служи на конкретни краткосрочни цели.“

Камала Харис

Камала Харис

Иранският източник за Financial Times не уточнява разбира се, какви са краткосрочните цели на Техеран. КритичноБГ припомня, че редица наблюдатели и анализатори по темите с Близкия изток заявиха, че районът е буре с барут, което всеки момент може да гръмне, а към това се стремят редица кръгове във Вашингтон и Лондон.

Дори не бе потулено твърдението, че САЩ имат за цел да ескалират до червено конфликта в района, като това ще им помогне да отложат президентските избори през ноември, заради опасения в несигурността, че кандидатката на демократите в лицето на Камала Харис ѝ е в кърпа вързана победата.

Но това разбира се е в сферата на спекулациите.

И докато Иран гледа собствените си интереси и „краткосрочните си цели“, както пише Financial Times, позовавайки се на източници от Техеран, а новината бе цитирана от ливанката медия Lebanon24, още в сряда началникът на щаба на израелските военни ЦАХАЛ нареди на войниците си да се подготвят за евентуална сухопътна офанзива срещу „Хизбула“ в Ливан.

Lebanon24 пише още, че „някои членове на базата за подкрепа на Хизбула и извън нея почувстваха странно усещане за изоставяне от страна на Иран. „Защо иранците не правят повече, за да ни помагат? Ние сме братя, когато те имат нужда от нас, но къде са те, когато ние имаме нужда от тях?“

Исмаил Хания

Исмаил Хания

КритичноБГ припомня, че когато бе убит лидерът на ХАМАС Исмаил Хания в Иран, ден след встъпването на новия президент на персите в длъжност, като е почти сигурно, че зад атаката стои Израел, Техеран започна да помпа мускули и заплашваше със суров отговор „ционисткия режим“ в продължение на над месец, но нищо от това не последва.

След експлозията на хиляди пейджъри на „Хизбула“ преди близо две седмици, които убиха десетки и раниха над 3000, сред които жени и деца, Иран излезе с гневна позиция, но не последва също нищо. 

Дори стана ясно, че висши ирански служители са получили инструкции да не използват телефоните и уоки-токитата си, докато не бъде проверена и тяхната безопасност.

Бяха убити и редица други висши военни на Хамас и Хизбула, но Иран наблегна само на декларациите!

Поне стана ясно, че и с убийството на Хания и с взривените пейджъри сигурността и на Хизбула и на Иран в лицето на Революционната гвардия на подчинение на аятоласите очевидно е била пробита от Израел и по-конкретно от МОСАД.

Иракската съпротива KSS

Иракската съпротива KSS

Но на фона на отсъстващата реакция от страна на Иран ставаме свидетели на активизиране по така наречената „ос на съпротивата“. Иракски революционни фракции, които през първите месеци на конфликта в Газа предприеха вълна от нападения срещу американските сили в Ирак и Сирия и предложиха да помогнат на „Хизбула“, като изпратят хора и оръжия.

„Един от членовете на организацията заяви: „От месеци искаме да помогнем на нашите братя в Ливан, но ИРАН СЕ ПРИТЕСНЯВА, че нещата могат да излязат извън контрол… „Затова се отдръпнахме“, пише Lebanon 24, позовавайки се на Financial Times.

В крайна сметка иракските милиции не изчакаха „зелена светлина“ от аятолях Хаменей и се задействаха. Днес арабското издание Аl Мayadeen пише, че ислямската съпротива в Ирак обяви провеждането на „операция в окупирана южна Палестина в събота.“ Новината бе публикувана в ранните часове на 28 септември.

Според изявлението целта е била жизненоважен обект и е била насочена с помощта на дронове. Операцията идва в момент, когато Ислямската съпротива в Ирак „потвърждава своето продължаване да нанася удари по крепостите на врага с нарастваща интензивност“, докато „Израел“ продължава своята геноцидна война и агресия в Ливан и Палестина.

„Ислямската съпротива в Ирак обяви в петък, че успешно е ударила жизненоважна израелска цел в окупирана Палестина с помощта на усъвършенствана крилата ракета Ал-Аркаб, както и военна цел в окупирания сирийски Голан с помощта на дронове.

Йеменските хуси също не чакаха грама от Техеран да изразят подкрепа за Хизбула. Те изстреляха дронове и ракети по Тел Авив, както и атакуваха три американски разрушителя (ескадрени миноносци – бел. ред.) в Червено море. Освен това заплашиха, че ще атакуват всички морски съдове на Израел, САЩ и Обединеното кралство, ако се опитат да преминат не само през протока Баб ал-Мандеб (Портите на плача), а въобще през Аденския залив,, Арабско море и Червено море.

Остава още един аспект, който заслужава внимание. Не е изключено Иран да е активизирал всичките си проксита в ивицата Газа, Ливан, Ирак и Йемен задочно и да не обявява това публично умишлено, за да не се стигне наистина до обявяване на всеобща война в Близкия изток.

Така хем отвръща на Израел, хем показва, че ръкавиците на ръцете му са бели.

Автор, Валентин Кардамски

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Диана Хусеин: Хусите с нов залп! Забраняват на САЩ и Израел всички морски проходи около Арабския полуостров

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!