САЩ показаха нецензурирани записи от първия термоядрен взрив, 700 по-мощен от този над Нагасаки. Гъбата достига 41 км. след 1 м.!

Взривът образува кратер с размери 110 метра ширина и дълбочина на 30 метра в земята

Първият в света извършен термоядрен взрив от САЩ на остров Елугелаб

САЩ показаха нецензурирани записи от първия термоядрен взрив, 700 по-мощен от този над Нагасаки

Американски експерти публикуваха възстановени и нецензурирани архивни видеозаписи от първия в историята термоядрен опит, известен като операция „Айви Майк“. Кадрите демонстрират едно от ключовите събития на Студената война и първите стъпки на човечеството към създаването на термоядрени оръжия, чиято мощност значително надвишава всички създадени преди това бомби.

Източник Уикипедия

Взривът „Айви Майк“, източник Уикипедия

Операция „Айви Майк“, проведена на 1 ноември 1952 г., бележи ново поколение оръжия за масово унищожение. По време на теста е взривено устройство, 700 пъти по-мощно от атомната бомба „Fat Man“, хвърлена върху Нагасаки през 1945 г. Видеоматериалът реконструира не само момента на експлозията, но и опустошителните последици от нея, показвайки огромното огнено кълбо, обхванало околността. Експлозията е реализирана на остров Елугелаб в атола Енеуетак, в независимата днес островна държава Маршалови острови. След детонацията целият остров е унищожен!

Огнената гъба последвала взрива се издигна до надморска височина от 17 км (56 000 фута) за по-малко от първите 90 секунди!

Една минута по-късно достигна 33 км (108 000 фута), преди да се стабилизира на 41 км (135 000 фута), като горната част в крайна сметка се разпростира до диаметър от 161 км (100 мили) със стъбло, широко 32 км (20 мили)!

Експлозията създава кратер с диаметър 1,9 км (6230 фута) и дълбочина 50 м (164 фута), където някога е бил остров Елугелаб.

Кадър от филм за ядрена война

Кадър от филм за ядрена война

Взривът и водните вълни от експлозията (взривът предизвиква цунами с вълна достигнала височина до 6 m) са изличили оцелялата растителност от съседните острови. Това се случва за по-малко от 60 минути след детонацията. Преди това растителността е била почти изцяло изпепелена от огнената гъба и последвалата нажежена ударна вълна.

Радиоактивни коралови отломки изтръгнати от плитчините на съседните острови, заради от взрива, се сипят върху кораби, разположени на 56 км (35 мили) и непосредствената зона около атола. Цялата зона е окончателно радиоактивно замърсена.

Близо до огнената гъба бързо се образуват мълнии.

Кадрите от взрива са показани на частна прожекция на президента на САЩ Дуайт Д. Айзенхауер, който наследява президента Хари С. Труман през януари 1953 г. Чак през 1954 г. късометражен филм е пуснат за обществеността след сериозно цензуриране.

Днес на острова още се вижда кратер – с размери 110 метра ширина и дълбочина на 30 метра в земята. Преди години беше обвит в плътни слоеве закален бетон, за да образува защитен купол, който да опита да ограничи радиацията.

През 2000 г. последва нов кръг от почистване на острова. Този път все още замърсени зони на острова са третирани с калий. Учените смятат, че атолът в околностите му ще бъде евентуално годен за обитаване през 2026-2027 г., но това не е абсолютно сигуно. 

След началните кадри на операция Ivy Mike бяха представени и кадри от последващи ядрени опити, проведени по време на Студената война. Тези тестове станаха важна част от надпреварата във въоръжаването между Съединените щати и Съветския съюз, тъй като и двете суперсили се стремяха да демонстрират своето военно превъзходство и да създадат най-мощния арсенал от ядрени оръжия.

Остров Еугелаб днес

Остров Елугелаб  днес

Възстановяването на записите е извършено с цел запазване на исторически данни за бъдещите поколения и провеждане на научни изследвания. По време на работата специалистите са дигитализирали стотици филми, много от които днес са били в лошо състояние. Особено внимание е било отделено на подобряването на качеството на изображението, което прави възможно възстановяването на най-малките детайли от тестовете. Някои кадри ясно показват как огромна експлозия превръща деня в нощ за секунди, а след това ослепителни светкавици покрива всичко наоколо.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!