Още по-мощен ураган приближава САЩ. Милтън стигна 5-а степен. Кмет от Флорида: Ако останете ще умрете!

Ураганът Милтън

Още по-мощен ураган от Хелън приближава САЩ. Милтън стигна 5-а степен! Кмет от Флорида: Ако останете ще умрете!

Ураганът Милтън, който се образува преди дни, се засили истигна до най-високата категория 5 и има потенциал да съперничи на ураган, връхлетял Америка от ерата на Гражданската война. И в този момент ураганът Милтън е буря с максимални постоянни ветрове от над 257 км/ч, според последните данни на Националния център за ураганите на САЩ

Метеорологът Майк Маско отбеляза: „Има потенциал за някои допълнителни увеличения на интензитета през целия ден. Последните модели за краткосрочна прогноза с висока разделителна способност показват достигане до сушата в района на Тампа и Санкт Петербург до сряда вечерта. Ако силата на бурята се запази подобен „директен удар“ , въз основа на настоящата прогноза, не е наблюдаван от 1848 г.

Районът на възможно приземяване е в района на Тампа.

„Ако бурята запази сегашната си сила и не утихне в следащите часове, това ще бъде най-силната буря, ударила района на Тампа от повече от 100 години “, пише NWS Tampa Bay на X.

Кметът на Тампа, градът, който първи ще поеме мощта на урагана Милтън, отправи сериозно предупреждение към жителите на Флорида, които не се вслушват в призивите за евакуация преди чудовищната буря.

„Ако решите да останете… ще умрете“, заяви откровено кметът Джейн Кастор по Си Ен Ен, докато говореше за опасностите от Милтън – „буквално катастрофален“ ураган от пета категория, който се приближава към бреговете на слънчевия щат.

Мощната буря може да връхлети Флорида още в сряда и да бъде по-разрушителна от смъртоносния ураган „Хелън“, който премина през части от слънчевия щат само през миналата седмица.

Кастор подчертава, че опитът на жителите, които остават, да да преодолеят бурята ще се окаже фатален. Времето за бягство е сега – призова тя жителите на евакуационните зони, пише NYPost.

„Мога да ви кажа точно сега, че никога не е имало такъв“, каза Кастор по CNN. „И Хелън беше сигнал за събуждане, това е буквално катастрофално.

Много от гражданите се вслушаха и веднага тръгнаха да се евакуират. За съжаление магистралите не могат да поемат огромния автомобилен поток и на кадрите изглежда, че все едно колоните са неподвижни.

Директорът на Министерството на извънредните ситуации на Флорида Кевин Гътри каза пред репортери още в неделя, че продължаващата евакуация в района е най-голямата от 2017 г.

„Призовавам жителите на Флорида да завършат подготовката по плана за евакуация. Горещо ви препоръчвам да се евакуирате“, каза Гътри.

Рон ДеСантис, губернатор на Флорида

Рон ДеСантис, губернатор на Флорида

По време на пресконференция в неделя губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви извънредно положение в 51 от 67-те окръга на щата спрямо 35 в събота. Политикът каза: „Това позволява на правителствените служители да работят без ограниченията на бюрокрацията и да предоставят критични ресурси на общностите, преди те да понесат потенциалните въздействия на ураган.“

Прави впечатление, че федералните власти открито бягат от отговорност за подпомагане на населението, пострадало от предишния ураган Хелън. FEMA – Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, се оплака от липса на пари.

„Посрещаме спешни нужди с парите, които имаме“, каза шефът на службата във Флорида Майоркас тази седмица. „Очакваме да ни удари нов ураган. Нямаме средства. FEMA няма средства, за да оцелее през сезона.

New York Post пише: Още една причина да не гласувате за вицепрезидента Камала Харис на предстоящите президентски избори.

Като заместник държавен глава тя е пряко отговорна за бедствието на границата и парите, които впоследствие бяха похарчени за мигранти, докато жертвите на урагана Хелън страдат, а останалата част от страната е изправена пред други проблеми като инфлацията.

КритичноБГ припомня, че броят на жертвите от урагана „Хелън“ от миналата седмица в югоизточната част на САЩ нарасна до най-малко 215 души

Ураганът Хелън

Ураганът Хелън потопи с океански води крайбрежните магистрали на Флорида

Спасителните екипи и доброволците се сблъскаха на всяка крачка с препятствия в отдалечените планини на американския щат Северна Каролина, се придвижват с канута по пълноводните реки и използват коне за преминаване покрай калните свлачища в опит по-бързо да достигнат до хората, откъснати или изчезнали след преминаването на урагана.

Седмица след като бурята връхлетя най-напред крайбрежието на Мексиканския залив в щата Флорида продължава издирването на хора, които все още не са открити на местата, където телефонните услуги и електрозахранването бяха прекъснати. Молби за помощ идват от местни жители, на които им липсват лекарства или се нуждаят от гориво за генераторите си.

Не е ясно още колко души са изчезнали или са в неизвестност. Вчера бяха открити още жертви, което превърна „Хелън“ в най-смъртоносния ураган, връхлетял континенталната част на САЩ след урагана „Катрина“ през 2005 година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Добре дошли в басейна: Байдън се шегува в Белия дом. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!