Колко губи световната икономика поради недоспиването на работниците?

от Лазар Лазаров

Намаляването на броя на часовете, прекарани в сън, в световен мащаб е вредно за световната икономика, която губи стотици милиарди долари, пише руският вестник „Независимая газета“.

Според най-новите изследвания китайците спят средно по-малко от седем часа на ден или почти два часа по-малко, отколкото преди 12 години. Руските граждани спят средно малко повече от 8 часа на ден, съобщава руската държавна статистическа агенция Росстат. Въпреки това те все по-често компенсират липсата на сън през нощта с паузи в работата си и общо намаляване на производителността. 

Изследванията в САЩ показват, че загубите от недоспиването на служителите надхвърлят 400 млрд. долара, докато в Япония тази цифра се колебае около 140 млрд. долара, а в Германия достига 60 млрд. долара. Макар че в Русия паричните щети все още не са оценени, застрахователите съобщават за значителни плащания, свързани със заболявания, причинени от липсата на сън.

Отбелязва се, че основната причина за безсънието е по-широкото използване на различни устройства и социални медии и общото повишаване на нивата на стрес.

Росстат измерва средната продължителност на съня в Русия веднъж на всеки пет години. Излседвания, проведени през последното десетилетие, показват, че подходящото време за сън, изключвайки „свързаната дейност“, често е под препоръчителното ниво, като според Superjob.ru. мъжете спят почти 20 минути по-малко от жените.

„Намаляването на средното време на сън до по-малко от 6 часа е свързано с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, деменция, някои видове рак и други заболявания, докато смъртността се увеличава със сигурност 1,7 пъти“, предупреждава Роман Бузунов, президент на Руското общество на сомнолозите.

„По-голямата част от възрастните на възраст между 25 и 64 години се нуждаят от седем до девет часа сън, докато седем часа е оптимално време за сърдечносъдовата система“, напомня Евгений Шляхто, гостуващ кардиолог в руското министерство на здравеопазването, пред „Независимая газета“.

Причината за тенденцията към намаляване на съня в Русия е същата като навсякъде другаде: широкото навлизане на електронните устройства  в ежедневието, интернет и социалните мрежи. Изследванията сочат, че повече от 40 % от руснаците смятат, че са прекалено зависими от устройствата.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!