В САЩ гърми скандал: Пациент, обявен за мъртъв, се събужда докато лекарите вадят органите от тялото му

Антъни Томас Хувър, когото лекарите смятат за мъртъв се събужда на операционната маса, докато лекарите вадят органите от тялото му

В САЩ гърми скандал: Пациент, обявен за мъртъв се събужда, докато лекарите вадят органите от тялото му

Мъж, който е претърпял сърдечен арест и е бил обявен, че е с мозъчна смърт, се събуди на операционната маса, докато хирурзите в родния му щат в САЩ Кентъки са били по средата на изваждане на органите му за донорство. Това пише английското издание Guardian, като се позовава на разкази на семейството на пациента пред медиите.

„Както беше съобщено в четвъртък както от Националното обществено радио, така и от новинарската станция на Кентъки WKYT, случаят с пациента Антъни Томас Хувър се разследва от щатските и федерални правителствени служители. Длъжностни лица в американската система за доставяне на органи настояват, че са били предприети всички предпазни мерки за предотвратяване на подобни случаи“, пише Guardian.

Антъни Томас Хувър, когото лекарите смятат за мъртъв се събужда на операционната маса, докато лекарите вадят органите от тялото му

Антъни Томас Хувър, когото лекарите смятат за мъртъв се събужда на операционната маса, докато лекарите вадят органите от тялото му

Сестрата на Хувър, Дона Рорър, разказа как брат ѝ е бил отведен в баптистка здравна болница в Ричмънд, Кентъки, през октомври 2021 г. след свръхдоза с наркотици. Лекарите скоро заявили на Рорър и нейните роднини, че на брат ѝ Хувър му липсват жизнени рефлекси, т.е. е изпаднал в мозъчна смърт. Поради тази причина те решили да му изключат животоподдържащата му система.

лекари

Снимката е илюстративна

От новината става ясно, че персоналът на Баптистката болница е информирал сестрата на пациента им и семейството й, че Хувър е дал разрешение органите му да бъдат дарени в случай, че почине. За да уважи желанията му, болницата тествала кои от органите му биха били жизнеспособни за донорство и заведението дори провело малка церемония – празненство в негова чест, заради даденото от него съгласие.

Рорър казва, че е забелязала по време на свиждане при брат ѝ Хувър, че очите му се отварят и проследяват движенията ѝ. „Лекарите казаха, че това са просто рефлекси и, че това било нещо нормално“, каза тя пред изхода.

„Кои сме ние, че да поставяме под въпрос медицинската система?“, казва сестрата на Хувър в интервю пред медиите.

Около час след като Хувър беше отведен в операционната зала, за да бъдат извадени органите му, лекар излезе и обясни, че Хувър „не е готов“.

„Той се събуди“, добавил той пред сестра му Рорър.

Рорър, сестрата на Хувър, която разказва пред медиите ужасната случка с брат ѝ

Рорър, сестрата на Хувър, която разказва пред медиите ужасната случка с брат ѝ

Рорър си спомня, че е получила инструкции да заведе брат си у дома и да го настани удобно, „въпреки че той вероятно нямало да живее още дълго“. Оттогава обаче са минали три години и той все още е жив, макар да се бори с проблеми с ходенето, запаметяването и говоренето. Любопитното е, че случаят става известен едва сега.

Медията WKYT съобщава още, че Рорър е научила пълните подробности за операцията на брат си за изваждане на органите му от Баптистката донорска организация (Koda) едва през този януари. Тогава бивш служител на Koda се е свързал с нея, преди да изпрати писмо до здравната комисия на Конгреса на САЩ, която през септември проведе изслушване, проверяващо организациите за доставяне на органи.

Авторката на писмото изпратено до Рорър пише, че е видяла Хувър да се „мята“ на операционната маса и да „плаче“, докато вадят органите му, което означава, че не само е бил жив, а вероятно и в съзнание!

Koda направи свое собствено изявление пред NPR, в което твърди, че случаят на Хувър „не е представен точно“, че организацията никога не е събирала органи от живи пациенти и че никой там не е бил притискан да го прави.

Сестрата на Хувър заявява пред медиите, че е събрала смелост да разкаже за ужасяващия случай с брат си, защото се надява да предотврати други подобни случаи. Тя потвърждава, че се е страхувала дълго време да повдигне темата. „В сърцето си знаех, че нещо се случва. Но коя съм аз, за да се изправя пред цялата медицинска система? Все пак се реших като Давид да се изправя срещу Голиат!“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!