Андрей Фурсов: Краят на неолибералната ера в САЩ. Упадъкът на Американската империя

Андрей Фурсов, руски историк и философ

Андрей Фурсов: Краят на неолибералната ера в САЩ. Упадъкът на Американската империя.

„През първото десетилетие на 21 век Америка преживя четири последователни шока  един след друг. Първият беше изборите, които се проведоха през 2000 година. Тогава много американци бяха убедени, че Джордж Буш-младши е откраднал изборната победа. Вторият се случи на 11 септември 2001 г., (когато бе атаката на Световния Търговски център) и стана повод за създаването на Държава за национална безопасност в самите САЩ. На практика това е Дълбоката държава. Третият шок беше икономическата криза, започнала през 2008 година и четвъртият бе избраният за първи път в историята на САЩ не бял президент (говори за президента Барак Обама). Всички тези четири събития събориха американската нация от седлото (т.е. я дестабилизираха), а кумулативния ефект доведе до разрухата на неолибералния ред, който беше заложен още от президента Рналд Рейгън.“ Това заяви в свое видео участие, публикувано в YouTube известният руски историк и философ проф. Андрей Фурсов.

По думите му, съдбата на изборите в САЩ през 2000 година се е решила в американския щат Флорида. Джордж Буш, след преброяването на над 6 милиона гласоподаваали в щата, изпреварва съперника си Ал Гор само с 500 гласа. „Губернатор на Флорида бил родния брат на Джордж Буш – Джеф Буш, припомня Фурсов.

Джордж Уокър Буш, известен и като Джордж Буш-младши, е 43-тият президент на САЩ

Джордж Уокър Буш, известен и като Джордж Буш-младши, е 43-тият президент на САЩ

„Веднага възникнаха подозрения за манипулация на вота. Въпросът беше решен от Върховния съд, който постанови, да се спре повторното преброяване на гласовете, което започна да се прави вече на ръка. Ал Гор призна своето поражение. Повторното връщане на фамилията Буш в Белия дом (първи е Джордж Буш, баща) е важно да се има предвид факта,

че източникът на тяхното богатство е не само нефт, но и онова, което всички знаят, но не искат да го говорят, а именно наркотиците. И по-точно – кокаин“, твърди във видеото си проф. Фурсов.

Той обясни, че връзката на президентската фамилия на САЩ с наркотиците била благодарение на контактите им с латиноамерикански наркокартели.

Бил Клинтън, президент на САЩ

Бил Клинтън, президент на САЩ

„В началото на 90-е години фамилия Буш се оказала в сложно положение, защото на изборите победи човек на Рокфелер в лицето на Бил Клинтън от Демократическата партия. Фамилията Буш и Рокфелерови винаги са били конкуренти и в бизнеса и в политиката. Фамилията Рокфелер е обзързана с опиати от Златния полумесец, а не на кокаин. По принцип Демократическата партия още от времето на Рузвелт има много много добри позиции във Въоръжените сили на САЩ“, заяви в своето видео проф. Фурсов.

По думите на историка, много от военните бази на САЩ по света, но не всички, представлявали „вериги за наркотрафик“.

Той добави, че трафикът на наркотици през 90-е г. е минавал през Европа за Америка, като за целта са използвани южноевропейски и украински пристанища, но американците искали нещо „по мащабно“ и по-добре контролирано.

Игор Коломойски, украински олигарх, бивш спонсор на Зеленски

Игор Коломойски, украински олигарх, бивш спонсор на Зеленски

„Проблемът беше разрешен със създаването на Косово, като то се провъзгласи за държава през 1992 г. и наркотрафикът в големи обеми тръгна през него. В подем се оказа албанската мафия. Пострада украинския олигарх Коломойски и групата му (в момента Коломойски е в ареста в Украйна по обвинение за корупция. Бивш близък на настоящия президент на страната с изтекъл мандат Владимир Зеленски), няколко групировки в Италия и фамилия Буш. Увеличеният обем на опиати, стесни пазара на кокаина. Основните му потребители в САЩ са латиноамериканците. Те употребяват още и амфетамини, а опиати употребяват основно чернокожите и бедните бели. Увеличението на обемите на опиатите стесни силно зоната на разпространение на кокаина и фамилия Буш изпаднали в неприятна ситуация“, обясни проф. Фурсов.

Основи за издигането на Джордж Буш-младши за президент и войната между Ротшилд и Рокфелер

Според историка, за участието на фамилията в политиката са били нужни много пари, които в момента семейство Буш нямат и на фона на удара по бизнеса им от Рокфелер. В този момент в тяхна полза излиза икономическата и финансова ситуация във Великобритания, обясни историкът.

Банковото сити в Лондон

Банковото сити в Лондон

„Политиката на тогавашния премиер на Англия Джон Мейджър беше насочена към така наречените количествени смекчения. По-ясно казано – Обединеното кралство на практика напечата огромно количество пари без обезпечение, а реализацията е станала през банките на Ротшилд. Освен това по това време беше ограбен и бившия социалистически лагер и най вече СССР.

Заради това Лондонското Сити съществено се укрепи като финансовия център на Европа. Тогава парите на Ротшилд напомпаха Буш, като традиционен конкурент на Рокфелер.

Това (финансирането от страна на фамилията Ротшилд, бел. Критично) стана база за връщането на Буш-младши в голямата политика. По това време започна и сериозното разпространение във Великобритания на кокаин, посредством входа му през Антверпен (град в Белгия). После Джордж Буш вкара войски в Афганистан, опитвайки се да удари Рокфелер през зоната на производство на опиати. Затова и фамилията започнала да нервничи. Същото се случи и когато СССР вкара войските си в Афганистан.“

Основи на терористичния акт на 11 септември 2001 г. и последвалите войни в Ирак и Афганистан

Проф. Фурсов припомни в своя видео монолог мотивите на американския президент Джордж Буш да изпрати американските войски в Афганистан. Той сподели, че всичко е било свързано с атентата на 11 септември 2001 г., когато два самолета „заради араби самоубийци“ (с ирония отбелязва историкът) се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и малко по-късно двете сгради се сринаха.

Врязването на самолетите в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк

Врязването на самолетите в Кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк

Историята е съшита с бели конци. Операцията е била извършена от спецслужбите ведно с Дълбоката държава, която постигна своето. Укрепи се и създаде въпросната „Държава за национална безопасност“ в самите САЩ, като по този начин бяха ограничени правата на гражданите в голяма степен. А това ограничение се запази и след 11 септември.

Същевременно ходът беше и добър повод да нахлуят в Афганистан и Ирак. САЩ веднага обвиниха Ал Кайда и бяха назовани конкретни мишени за възмездие в Афганистан и Ирак.

Американците обвиниха Саддам Хюсеин, че подкрепя терористите и крие химическо оръжие, а това беше лъжа (Фурсов има предвид химическото оръжие). През януари Буш обяви Иран, Ирак и Северна Корея за „Ос на злото“ и при активната поддръжка от страна на Великобритания и по-конкретно от премиера на Обединеното кралство по това време Тони Блеър събра военна коалиция за нахлуване в Ирак. Франция и Германия отказаха да участват в коалицията, както и Русия“, заяви историкът.

Саддам Хюсеин, президент на Ирак

Саддам Хюсеин, президент на Ирак

Проф. Фурсов обясни, че след събитията от 11 септември 2001 г. Джордж Буш максимално е засилил президентската си власт, т.е. правомощията си, както и зоната на секретност в политическия и обществен живот. Това е започнало поголовното засекретяване на информация: „Здравей на Дълбоката държава“, иронизира историкът. По думите му, журналистите дали наименование на негативния ефект: Свръхсекретна Америка.

„ФБР започна арести на араби и мюсюлмани из цялата страна. Задържани бяха 1200 човека. Заговори се за депортацията им, но това не беше краят. На 12 октомври Главният прокурор на САЩ Джон Ашкрофт издаде заповед, която беше удар по свободата на словото. Указът върна САЩ във времената на Роналд Рейгън, като на практика правителството вече имаше възможност, според прокурорския указ на Ашкрофт, да не публикува всички свои документи, дори да съдържаха възможно най-безобидната информация. Това означаваше, че всички официални документи започнаха да ги засекретяват“, каза проф. Фурсов.           

Основи за финансовата криза

„На 1 ноември 2001 г. Буш издаде заповед за ограничаване на достъпа на обществото към президентския исторически архив (който до този момент е бил със свободен достъп бел. ред. поне за медиите)“

Проф. Фурсов обясни след това, че именно засекретяването на значителна час от информацията е дало възможност на големи корпорации да злоупотребяват, тъй като са били спокойни, че това няма как да стигне по документален път до медиите, тъй като били защитени от настъпилото затъмнение на всякакъв род информация.

Демонтиране на името на компания Enron след обявяването ѝ в банкрут от централната им сграда

Демонтиране на името на компания Enron след обявяването ѝ в банкрут от фасадата на централната им сграда

„През октомври 2001 г. се беше разразил скандал с корпорацията Енрон (Enron Corporation), която е създадена през 1985 г. Мениджърите ѝ скрили милиарди от данъци. Финансовият директор Андрю Фастоу успял да залъже ръководството на компанията да представи ситуацията така, че да е изгодна в негова полза (за пред инвеститорите, бел. ред.). По-късно, през 2000 г., цената на акциите на Енрон се срива от 1,75 долара само до 1 долар, а акционерите подадоха съдебен иск срещу компанията на стойност 40 милиарда долара!“, разказва проф. Фурсов за основите на зараждащата се още по това време финансовата криза през 2008 г.По думите му те били поставени още по време на мандата на президента на САЩ Джордж Буш – младши.

„Комисията по ценни книжа и борси на САЩ започна разследване, на конкурента на Енрон, компанията D&G, която поискала да купи Енрон на много ниска цена, но сделката не се състояла. Затова и на 2 декември 2001 г. Енрон подаде молба за банкрут. В резултат, активите на корпорацията представляваха 63,4 милиарда долара, това се превърна в най-крупния фалит в историята на САЩ.

По-големият фалит бе на WorldCom малко по-късно. През цялото управление на Буш се случваха крупни финансови скандали, което беше предвестник за разпада на неолибералният порядък“, каза Фурсов

Пак на принципа на засекретяването на информацията през 2002 г. са скрити счетоводните манипулации на WorldCom, добави руският историк.

„По това време в САЩ това е втората по големина компания за телефонни комуникации. От 1999 г. до 2002 г. ръководството на компанията прави схема по която завишава изкуствено печалбите (т.е. на документи – счетоводно ниво), за да задържи нивото на курса на акциите на компанията. През юни 2002 г. мошеничеството беше разкрито. Ръководството на компанията призна, че с манипулации е завишило акции за 11 милиарда долара. Рейтингът на компанията беше понижен до ниво на „боклук“. Репутацията на фирмата се срина и 11 000 сътрудници и служители бяха уволнени.

Въпреки скандала, президентът Буш и вицепрезидентът му Дик Чейни продължиха да строят „Държавата за национална безопасност“ в САЩ, като коруба за Дълбоката държава“, добави прроф. Андрей Фурсов.

Историкът обърна изрично внимание, че президентът на САЩ Джордж Буш не е бил напълно в течение с всички процеси по създаването на така наречената „Държава за национална безопасност“ в рамките на Съединените щати. За сметка на това, неговият вицепрезидент в лицето на Дик Чейни е бил „в час“ с абсолютно всичко.

Войната в Ирак

„В края на март 2003 година започна масовата бомбардировка над Ирак и по-конкретно над Багдад. От 20 март до 2 май американците хвърлиха 12 тона бомби и изстреляха 20 000 ракети по иракски цели. Иракският генерал, който американците купиха, а после предадоха, помогна на Буш да рапортува след това, че мисията била завършена. Той се заблуждаваше. Това не беше краят, а само началото на американските проблеми в Ирак. Краят настъпи след няколко години и се оказал доста безславен да САЩ. Главното за победата на Америка все пак беше въпросното предателството на генерала на Саддам Хюсеин“, каза проф. Фурсов.

Край на първа част.
Уважаеми читатели на КритичноБГ, когато проф. Фурсов публикева и втората част от своя коментар по темата, сайтът ще публикува в текстава форма съдържанието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!