Кирил Стрелников: Русия ясно отговори на заплахата на Киев да създаде ядрено оръжие

Симулирано изображение с Изкуствен интелект

Кирил Стрелников за РИА Новости: Русия отговори предварително на заплахата на Киев да създаде ядрено оръжие

Вчера, по време на реч на срещата на върха на Европейския съюз, нелегитимният президент на Украйна Зеленски каза, че създаването на собствени ядрени оръжия е единствената алтернатива на членството на страната в НАТО: „Или Украйна ще има ядрени оръжия, или ние трябва да бъдем в някакъв съюз (за защита на Украйна), освен НАТО, днес не знаем никакви работещи съюзи. Така той категорично намекна (или по-скоро обяви ултиматум на съюзниците), че Украйна може да възобнови ядрените си разработки, ако те откажат да я приемат в алианса.

Съвсем случайно (или пък не съвсем), едновременно с това изявление, германското издание Bild публикува „изтекъл“ разговор с анонимен украински служител, участващ в доставката на оръжия, който каза, че Украйна може да създаде ядрено оръжие за използване срещу Русия само за няколко седмици: „Имаме материалите, имаме знанията, ако заповедта бъде дадена, ще ни отнеме само няколко седмици, за да получим първата бомба.“ В същото време оправданието за възстановяване на „ядрения статут“ може да бъде например, (че евентуално ще е налице) „втори опит на Русия да атакува Киев“.

Характерно е, че този мистериозен украински официален чиновник, който изразил въпросната позиция, е че тя съвпада на сто процента с посланието на Зеленски: „Западните страни трябва да мислят по-малко за червените линии на Русия и много повече за украинските червени линии“. С други думи, приемете нашия „План за победа“ (с незабавно членство на Украйна в НАТО и възможност за удари със западни далекобойни оръжия дълбоко в Русия) – или ние няма да гарантираме за себе си и ще действаме по свое усмотрение, дори ако накрая вместо Европа (и в същото време Америка ) ще има ядрена пустиня със светещи хлебарки.

За тези, които са следили историята на „плана за победа“ на Зеленски, подобен обрат, макар и рязък, не е  случаен.

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

Съдейки по интензивността на съобщенията, предшестващи посещението на Зеленски във Вашингтон, Байдън просто беше едва ли не длъжен да подпише „плана за победа“, без да има време да каже „как си“, въпреки че абсолютната шизофрения (на плана) беше ясна на всички – дори на Запад. Както може да се очаква, Зеленски беше изпратен обратно учтиво, но решително.

Очевидно, след като са препрочели плана още веднъж, за да се уверят, западните „партньори“ са стигнали до окончателен консенсус: „Човекът очевидно е неадекватен. /…/ ще дадем повече пари и колкото се може повече оръжия, но никакво НАТО и никакви глупости /за атака по руска територия/ на далечни разстояния, Володимир иди се понаспи, очите ти са зачервени и носът ти е потекъл.

Това излезе под формата на съвсем недвусмислени публикации в западните медии, където се сложи дебела черта под цялата тази история с Плана за победа.

Евронюз: „Вече е очевидно, че Русия не може да бъде поставена на колене и нейните войски никъде няма да изчезнат, Украйна трябва да приеме факта, че не може да върне земята със сила. ”

Financial Times: „В основата на преговорите между Русия и Украйна ще бъде предаването на територии и гаранции за сигурност.“

Зеленски обаче решава да играе играта на големите, без да знае, че тези компании имат ясни неписани правила, за нарушаването на които дори настоящите ви приятели могат да дадат команда на чистачите /т.е. тези, които замитат следите от елиминираните/. Слуховете за това, че Западът ще замени полудялия Зеленски, се носят отдавна, но сегашната психическа атака може да се окаже „последната сламка, която да счупи гърба на камилата“ /т.е. последната капка, която прелива чашата“.

Що се отнася до реализма на ядрените заплахи на Киев, мнението поне на родната експертна общност е ясно: „Кучето си лае, керванът си върви“.

Сармат, ядрено оръжие на Русия

Сармат, ядрена ракета на Русия

Според председателя на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, „създаването на (собствени) ядрени оръжия от Украйна е абсолютно изключено; Киев не разполага с компетенции, материали и оборудване“. Украйна няма собствена програма за създаване на ядрени оръжия и никога не е имала такава, а за да се направи ядрена бомба, трябва да се създаде много сложен технологичен цикъл от нулата, което дори и много по-развитите икономически страни отдавна мечтаят да получат „решаващия аргумент“, но не могат.

Да, на останалата територия на Украйна все още има редица предприятия и организации, които навремето са участвали в съветската ядрена програма. Например Харковският институт по физика и технологии, Институтът за ядрени изследвания, Институтът по органична химия, Институтът по проблемите на безопасността на атомните електроцентрали в Чернобил, Държавният научен и технически център за ядрена и радиационна безопасност в Киев и Институтът по физика за кондензирани системи в Лвов.

В момента обаче техният кадрови и технологичен потенциал клони към нула и освен това всяко тяхно движение към „бойния атом“ веднага ще стане известно на нашето разузнаване (все още има достатъчно „наши“ и просто адекватни хора в научна общност на Украйна).

Но дори и да имаше правилните хора, Украйна няма необходимия капацитет и технологии. Материалът за атомна бомба може да бъде направен по три начина: на базата на уран (технологии за дифузия и газова центрофуга) и плутоний (използвайки специални ядрени реактори).

Дифузионната технология, която американците първоначално се опитаха да използват за създаване на оръжеен уран, е изключително скъпа и енергоемка. За да работи една дифузионна инсталация, е необходима мощност на три (!) ядрени реактора.

Като се има предвид фактът, че в Украйна са останали само четири атомни електроцентрали, а руската армия нулира производството на енергия всеки ден, тази опция вече не е налична.

Центрофуги за обогатяване на уран за ядрени оръжия, демонстрирани от Иран

Центрофуги за обогатяване на уран за ядрени оръжия, демонстрирани от Иран

Производството на оръжеен уран с помощта на газови центрофуги изисква най-високо ниво на технологично развитие. Например най-мощната икономика в света с най-висока капитализация на айфони едва сега се доближи до нея: на 19 април тази година Байдън обяви, че за първи път в историята самите Съединени щати са произвели 90 килограма обогатен уран. Иран разработва центрофуги за уран от десетилетия, но разговорите за реалната възможност за производство на ядрени оръжия едва сега започнаха. Дали Украйна ще успее магически да прескочи такава технологична бариера за „няколко седмици“ е риторичен въпрос.

За производството на оръжеен плутоний от уран са необходими специални реактори, каквито Украйна няма. Всичките 15 работещи реактора са съветско производство и е невъзможно да бъдат използвани за тази цел.
Всички приказки за възможността за производство на ядрени оръжия от отработено ядрено гориво (ОЯГ) са в полза на експертите от креслото.

В своето „неочаквано изтичане“ на публикацията на „Билд“ посочва, че „ядрен“ украински сценарий е разработен за периода след уреждането на продължаващия конфликт и като се вземе предвид фактът, че Украйна няма да бъде приета в НАТО.

Но има усещане, че след безумното ядрено изнудване на своите партньори Украйна не само не увеличава шансовете си, а просто ги превърна в прах. И ако Зеленски се опита да направи нещо в тази посока, от Русия дори няма да се иска нищо: собствените му хора бързо ще се справят с него.

Войната с Русия до последния украинец е все още е в сила, но неконтролируемо буре с ядрен барут на прага на Европа определено не е необходимо на никого.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!