Вучич говори дълго с Путин по телефона след 2,5 г. мълчание

Александър Вучич, президент на Сърбия

Вучич говори с Путин по телефона след 2,5 г. мълчание

Руският президент Владимир Путин и сръбският му колега Александър Вучич проведоха телефонен разговор в деня на 80-ата годишнина от освобождението на Белград. Сръбският лидер съобщи това на 20 октомври в профила си в Instagram, пише Известия.

Владимир Путин, президент на Русия

Владимир Путин, президент на Русия

„Току-що приключих разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин. Не сме си говорили почти 2,5 години. Имахме добър, открит, дълъг и съдържателен разговор. Ние, разбира се, говорихме за 80-годишнината от освобождението на Белград. Благодарих на президента Путин за поздравленията му, отбелязах непоклатимия дух на свобода на сръбския народ, признателността на Сърбия и нашия народ към частите на Червената армия, които заедно със сръбските части участваха в освобождението на нашата столица“, добавя той, цитиран от сайта.

Вучич също благодарил на руската страна за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия и нейните усилия в ООН и изразил надежда, че Белград няма да бъде принуден да наложи антируски санкции, допълва РИА Новости

Сърбия няма да наложи никакви санкции срещу Русия, въпреки оказания натиск. Това заяви Александър Вучич същия ден пред репортери на 20 октомври, говорейки на руски език.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Александър Вучич, президент на Сърбия

„Ще има голям натиск върху нас да наложим санкции срещу Русия. И след две години пак мога да кажа, че няма да наложим никакви санкции срещу руската демокрация“, каза той при откриването на изложба за съветско-югославската военна дипломация, посветена до 80-годишнината от освобождението на републиката във Втората световна война.

Събитието се състоя в сградата на администрацията на сръбския президент. На откриването на изложбата бяха поканени и първият заместник-ръководител на Комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Константин Затулин и заместник-председателят на Съвета на федерацията на Руската федерация Константин Косачев.

„Сърбия е наистина суверенна и независима държава. Вероятно не са толкова много държавите и народите по света, които могат да кажат това за себе си толкова искрено, колкото Сърбия и както Русия“, каза Косачев пред репортери.

Той също така подчерта, че Белград и Москва имат различни позиции по редица въпроси, но основното е огромният брой допирни точки и канали за комуникация между държавите, които позволяват поддържане на отношенията и сближаване на народите на двете страни.

Освен това Путин и Вучич изразиха задоволство от нивото на двустранните отношения, които се основават на духовна, културна и историческа общност, единство в оценките за миналото и настоящето. Беше потвърдено и намерението за по-нататъшно укрепване на взаимноизгодното сътрудничество в различни области.

Алексей Милер, директор на Газпром

Алексей Милер, директор на Газпром

„Благодарих специално на президента Путин (в телефонния разговор) за факта, че той чрез Алексей Милер (ръководител на „Газпром“) гарантира, че Русия ще осигури достатъчно количество газ за Република Сърбия тази зима в размер на шест милиона кубически метра плюс два милиона плюс три милиона. Това е схема, която помните от предишни години, която е от изключително значение за нас, на много изгодни цени“, подчерта Вучич.

Президентът на Сърбия уточни, че по отношение на задълженията от предходния период „и двамата са изразили надежда, че ще бъде намерено компромисно решение“. Страните обсъдиха и други икономически въпроси и сътрудничество по важни политически въпроси. Вучич добави, че ще говори по-подробно за това в понеделник по Радио и телевизия на Сърбия (РТС).

Александър Вучич, президент на Сърбия

Александър Вучич, президент на Сърбия

На 20 октомври Сърбия чества 80-ата годишнина от освобождението на Белград от нацистите. На паметна дата на връх Авала край сръбската столица бяха поднесени венци на Гроба на Незнайния герой и паметника на съветските ветерани от Втората световна война. След това членовете на „Безсмъртния полк” се събраха на градския площад. 

На 28 септември 1944 г. започва Белградската настъпателна операция, която завършва с освобождаването на Балканите от нацистите. Червената армия достигна границите на Югославия в края на лятото. На свой ред Народоосвободителната армия на Югославия (НОЛА), под командването на Йосип Броз Тито, след като наложи партизанска война на германските окупатори, вече контролира повече от половината страна.

През септември Тито посещава Москва и подписва споразумение за съвместна операция. До вечерта на 20 октомври, след седмица на упорити боеве, столицата на Югославия е изчистена от германците и техните съюзници, които са загубили 25 хиляди убити и пленени.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!