Журналист от ЕD: Байдън получи шамар от краля на Йордания с отказа му да се срещнат

Отказите на краля на Йордания Абдула II и на ръководителя на палестинската власт Махмуд Абас да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън показаха провала на визитата на американския лидер в Близкия изток. Това мнение изрази журналистът и колумнист на Europe Diplomatic Ана ван Денски в своя канал в YouTube .

Тя отбеляза, че и двата отказа са публичен шамар в лицето на американския президент. Освен това журналистът се чудеше защо администрацията на Байдън изобщо организира това посещение в Близкия изток.

„Напълно неясно е защо това посещение беше организирано с цел публично (на Байдън) унижение, след като вече беше ясно, че по време на посещението си [държавния секретар на САЩ] Антъни Блинкен чака осем часа, за да бъде приет от саудитския принц [Мохамед бин Салман] и това бъде провал“, казва Уанг Денски.

По-рано, на 18 октомври, министърът на външните работи на Йордания Айман ал Сафади обяви отмяната на планираната за 18 октомври четиристранна среща на върха за ситуацията в ивицата Газа с участието на американския президент.

Срещата на върха трябваше да се проведе в сряда в Аман с участието на президента на САЩ и лидерите на Египет и Палестина. По-късно Белият дом обяви, че Байдън е отменил пътуването си до Йордания след посещение за солидарност в Израел.

Ден преди това, 17 октомври, Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом, каза, че въпросът за освобождаването на заложници ще бъде една от ключовите теми на президента Байдън по време на пътуването му до Близкия изток.

Сутринта на 7 октомври движението Хамас подложи израелска територия на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа, а също така нахлу в граничните райони в южната част на страната. Същия ден Израел започна да нанася ответни удари срещу цели в ивицата Газа .

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!